Rritet më shumë inflacioni në SHBA

Çmimet e konsumit në SHBA u rritën papritur në gusht dhe inflacioni bazë u përshpejtua mes kostove në rritje për qiratë dhe kujdesin shëndetësor, duke i dhënë municionit të Rezervës Federale për të ofruar një rritje të tretë të normës së interesit me 75 pikë bazë të mërkurën e ardhshme.

Leximet çuditërisht të qëndrueshme të inflacionit të raportuara nga Departamenti i Punës të martën ishin pavarësisht një lehtësimi në zinxhirët e furnizimit global, i cili kishte kontribuar në një rritje të çmimeve në fillim të vitit. Me një treg elastik të punës që mbështet rritjen e fortë të pagave, inflacioni ndoshta nuk ka arritur kulmin.

Indeksi i çmimeve të konsumit u rrit me 0.1% muajin e kaluar pasi mbeti i pandryshuar në korrik. Megjithëse konsumatorët u lehtësuan nga një rënie prej 10.6% në çmimet e benzinës, ata duhej të gërmoheshin më thellë për të paguar ushqimin, qiranë, kujdesin shëndetësor, energjinë elektrike dhe gazin natyror. Çmimet e ushqimeve u rritën me 11.4% gjatë vitit të kaluar, rritja më e madhe 12-mujore që nga maji 1979.

Përtej dilemës që shifrat e inflacionit të gushtit i paraqesin bankës qendrore të SHBA-së, ato janë gjithashtu një shqetësim për administratën Biden dhe demokratët e Kongresit që shpresojnë të kufizojnë humbjet e tyre në zgjedhjet afatmesme të 8 nëntorit, të cilat pritet të ndryshojnë Dhomën e Përfaqësuesit në duart e republikanëve.

Presidenti Joe Biden tha të martën se “do të merrte më shumë kohë dhe vendosmëri për të ulur inflacionin” dhe përmendi Aktin e Reduktimit të Inflacionit të miratuar së fundmi që synon uljen e kostos së kujdesit shëndetësor, barnave me recetë dhe energjisë, si hapa të ndërmarrë nga Shtëpia e Bardhë për të lehtësuar barra e çmimeve më të larta për amerikanët.

Inflacioni bazë u nxit gjithashtu nga çmimet më të larta për orenditë dhe operacionet shtëpiake si dhe sigurimin dhe edukimin e mjeteve motorike. Çmimi i automjeteve të reja u rrit me 0.8%. Por ka pasur ulje në kostot e tarifave të linjave ajrore, komunikimit dhe makinave dhe kamionëve të përdorur. Çmimet për dhomat e hoteleve dhe moteleve kanë mbetur të pandryshuara.

Kostot e kujdesit shëndetësor u rritën me 0.7%, me çmimet për shërbimet spitalore me rritje 0.7% dhe medikamentet me recetë me 0.4%. Në 12 muajt deri në gusht, CPI bazë u rrit me 6.3% pas rritjes me 5.9% në korrik.

 

*TiboNews