Përmbytjet në Pakistan, banorët në rrezik nga përhapja e infeksioneve

Mes përmbytjeve që kanë prekur 33 milionë njerëz dhe kanë dëmtuar rreth 900 objekte shëndetësore, Pakistani përballet me rrezikun e shpërthimeve të përhapura të sëmundjeve, duke përfshirë diarrenë, dengën, malarien, poliomielitin dhe COVID-19.

Përmbytjet kanë vrarë më shumë se 1,300 njerëz që nga 14 qershori dhe kanë plagosur mbi 12,000, sipas Autoritetit Kombëtar të Menaxhimit të Fatkeqësive të vendit. Provincat e Sindh dhe Balochistan janë më të prekurat nga përmbytjet që përfshijnë fshatra të tëra dhe zhdukin të korrat e mbetura.

Mirza Nasir-ud-Din Mashhood Ahmad, sekretar i posaçëm në Ministrinë e Shërbimeve Kombëtare Shëndetësore, tha se me shumicën e objekteve shëndetësore të dëmtuara në rrethet më të prekura, shpërthimet e sëmundjeve të transmetuara nga vektorët si malaria dhe denga janë “të pashmangshme në javët e ardhshme”.

Ahmad tha se Sindh është më i prekuri pasi ujërat këtu nuk do të thahen për tre deri në katër muaj të tjerë, duke penguar punën e rehabilitimit dhe restaurimin e objekteve shëndetësore. Provinca përballet me një urgjencë shëndetësore, me përmbytjet që kufizojnë aksesin për një popullsi të cenueshme dhe përkeqësojnë një sistem shëndetësor tashmë të dëmtuar.

Reshjet kombëtare ishin 243 për qind mbi mesataren në gusht, sipas Departamentit Meteorologjik të Pakistanit, i cili parashikon më shumë shira në muajin e ardhshëm.

Indrika Ratwatte, drejtoreshë për Azinë dhe Paqësorin në Agjencinë e OKB-së për Refugjatët (UNHCR), thotë se kjo ka të ngjarë të përkeqësojë kushtet për gati gjysmë milioni njerëz të zhvendosur dhe të detyrojë më shumë të braktisin shtëpitë e tyre.

“Njerëzit po përballen me shumë sfida në vendbanimet joformale, të vendosura përgjatë rrugëve për t’i shpëtuar ujërave përreth përmbytjeve, duke ngritur strehimore me çfarëdo burimi që kanë,” tha Ratwatte, duke i kërkuar komunitetit ndërkombëtar të rrisë mbështetjen e tij.

Organizata Botërore e Shëndetësisë paralajmëroi se shpërthimet e vazhdueshme të sëmundjeve në Pakistan, duke përfshirë diarrenë, ethet e dengës, malaries, poliomielitin dhe COVID-19 janë duke u përkeqësuar, veçanërisht në kampet dhe vendet ku objektet e ujit dhe kanalizimeve janë dëmtuar.

Shëndeti publik në Pakistan konsiderohej tashmë i rrezikuar përpara përmbytjes. Rreth 38 për qind e fëmijëve nën moshën pesë vjeçare janë me zhvillim të vonuar dhe vendi ka barrën e dytë më të lartë globale të hepatitit C në botë.

Me 116 nga 154 rrethet e Pakistanit të prekura nga përmbytjet dhe një e treta e vendit të zhytur në ujë, shumë programe imunizimi janë ndërprerë.

“Vaksinuesit tanë po punojnë me zell për të siguruar që imunizimi rutinë të vazhdojë në rrethet e prekura nga përmbytjet ku objektet shëndetësore janë dëmtuar”, tha Muhammad Ahmed Kazi, drejtor i përgjithshëm i Drejtorisë Federale të Imunizimit. “Imunizimi është një prioritet dhe ne duhet t’i arrijmë fëmijët në rrethet e prekura me vaksina, veçanërisht për sëmundjet si rotavirusi, tifoja dhe fruthi,” ka shtuar ai.

“Sfidë do të mbetet lehtësimi dhe rehabilitimi në vendbanimet e zhvendosura; tashmë janë raportuar shpërthime të sëmundjeve nga zonat më të prekura, “tha Arif Jabbar Khan, drejtor i vendit të WaterAid Pakistan, duke shtuar se rreziku i shpërthimeve të sëmundjeve do të vazhdojë për sa kohë që njerëzit mbeten të zhvendosur. Rreth 500,000 njerëz janë aktualisht të strehuar në kampe.

 

Gratë dhe foshnjat në rrezik

Khan tha se kur njerëzit kthehen në shtëpitë e tyre ka të ngjarë të përballen me kushte të përkeqësuara, duke përfshirë burimet e ujit të kontaminuar. “Është e rëndësishme që burimet e ujit në nivel familjar dhe institucional të restaurohen dhe dekontaminohen në mënyrë urgjente,” tha ai.

Kampet e ngritura për të ofruar strehim emergjent gjithashtu përballen me sfida të mëdha. Maria Mushtaq, e cila gatuan dhe shërben ushqime për njerëzit e zhvendosur brenda vendit në distriktin Khairpur të Sindh, tha: “Edhe në kampet e organizuara më mirë që funksionojnë jashtë ndërtesave të shkollave, banjat dhe tualetet nuk janë të mjaftueshme për t’iu përgjigjur numrit të madh. Pavarësisht se pastrohen çdo ditë, këto kampe janë të mbushura me mushkonja dhe miza”.

Nga 6.4 milionë njerëz që kanë nevojë për ndihmë humanitare në Sindh, më shumë se 1.6 milionë janë gra të moshës së lindjes së fëmijëve, tha Ministrja e Shëndetësisë në Sindh, Azra Pechuho. Ai u tha gazetarëve se kishte të paktën 47,000 gra shtatzëna të zhvendosura në kampe të ndryshme rreth krahinës.

Fondi i OKB-së për Popullsinë ka vlerësuar se ka 650,000 gra shtatzëna në zonat e prekura nga përmbytjet e Pakistanit, që kanë nevojë për shoqërues të kualifikuar të lindjes, kujdes dhe mbështetje për të porsalindurit. Nga këto, rreth 73,000 do të dorëzohen këtë muaj. Me pothuajse një milion shtëpi të dëmtuara, agjencia e OKB-së paralajmëron se gratë dhe vajzat janë në rrezik në rritje të dhunës me bazë gjinore.

Përmbytjet u shkaktuan nga shirat e rrëmbyeshëm që nga qershori. Përmbledhja mujore e Departamentit Meterologjik të Pakistanit për gushtin e quajti atë “gushtin më të lagësht” që nga viti 1961”. Përmbledhja mujore për korrik tha se reshjet mesatare në Balochistan ishin 450 për qind mbi mesataren dhe 307 për qind mbi mesataren në Sindh.

 

*TiboNews