Cilat janë statujat më të mëdha në botë?

Padyshim që në jetë ju ka qëlluar të shikoni statuja të ndryshme, ku secila mund të ketë pasur diçka që ju ka mbetur në mendje. Përmasat mund të jenë pjesë e tipareve që e bëjnë edhe më të veçantë një statujë.

Më poshtë do t’ju rendisim 3 statujat më të mëdha në botë:

  • “Laykyun Sekkya Buda”

E vendosur në Mianmar, Buda Laykyun Sekkya mori më shumë se një dekadë për t’u ndërtuar, nga viti 1996 deri në 2008. Përfshirë bazën e saj, struktura është 424 metra e gjatë dhe përshkruan themeluesin e Budizmit, Siddhartha Gautama. Duart masive janë të vendosura në anët e saj dhe statuja ka një mantel ari. Gjithashtu aty pranë gjendet një skulpturë e Budës e shtrirë. Kompleksi i përgjithshëm krijon një pamje vërtet mahnitëse.

  • “Spring Temple Buddha”

Kur Buda humbi titullin si statuja më e lartë në botë në shtator 2008, ajo ishte në Tempullin Pranveror Buda. E vendosur në provincën Henan, në Kinë, ajo përshkruan Budën duke qëndruar në majë të një froni zambak uji. Projekti kushtoi 55 milionë dollarë dhe u deshën njëmbëdhjetë vjet për t’u përfunduar, me ndërtimin që shtrihej nga viti 1997 deri në 2008. Rezultatet, do të thoshim, ia vlenin shumë.

  • “The Statue of Unity”

Një nga krijimet më mbresëlënëse në sipërfaqen e Tokës, Statuja e Unitetit gjendet në Indi. Ai përshkruan burrështetasin indian Vallabhbhai Patel, i cili shërbeu si zëvendëskryeministër i parë i vendit nga viti 1947 deri në vitin 1950. Ndërtimi i strukturës madhështore filloi në vitin 2013 dhe kushtoi 422 milionë dollarë për t’u përfunduar. E dizenjuar nga skulptori Ram V. Sutar, Statuja e Unitetit u promovua zyrtarisht më 31 tetor 2018. Ajo e kaloi lehtësisht Budën e Tempullit të Pranverës për t’u bërë statuja më e lartë në botë. Që atëherë ka tërhequr mbi dhjetë milionë vizitorë.