Superhëna e vitit 2022, në mbrëmjen e 13 korrikut

Superhëna më e madhe dhe më e ndritshme e këtij viti do të shfaqet natën e sotshme.

 

Sonte një hënë gati e plotë do të arrijë në pikën e saj më të afërt me Tokën për vitin 2022 në një distancë prej rreth 353,000 kilometrash, sipas Planetariumit të Pekinit.

Superhëna mund të vëzhgohet duke filluar nga mbrëmja e 13 korrikut dhe do të arrijë kulmin e saj rreth orës 3:00 të mëngjesit të 14 korrikut.

 

Si ndodh superhëna?

Hëna lëviz rreth Tokës në një rrugë eliptike, herë më afër planetit dhe herë më larg.

Pika më e afërt e orbitës quhet perigje, dhe qasja më e largët është apogje.

Hënës i duhen 27.3 ditë për të rrotulluar Tokën dhe 29.5 ditë për të rrotulluar nga një hënë e plotë në tjetrën.

Një hënë e plotë shfaqet një herë në muaj dhe mund të shfaqet kudo në orbitën e saj.

Një superhënë ndodh kur një hënë e plotë arrin perigje.

Ne marrim 12 ose 13 hëna të plota çdo vit, por jo çdo hënë e plotë është një superhënë.

Hëna e plotë e korrikut është më e madhja dhe më e ndritura në vitin 2022, tha për “China Media Group” Xiu Lipeng, një anëtar i Shoqatës Kineze Astronomike dhe drejtor i Shoqërisë Astronomike Tianjin.

 

Si të vëzhgoni një superhënë?

Një hënë e plotë në perigje duket 14 % më e madhe dhe 30 % më e ndritshme se ajo në apogje, por vetëm 7 % më e madhe dhe 15 % më e ndritshme se një hënë e plotë mesatare.

Është e vështirë të vësh re dallimet me sy të lirë.

Rekomandohen dylbi ose teleskopë, përmes të cilëve mund të vëzhgohen detajet në kratere, male, kreshta dhe karakteristika të tjera.

 

*Tibo News