Skandali me OceanGate. Punonjësin e hoqën nga puna para disa viteve se kërkoi teste për nëndetësen

Një ish-punonjës i OceanGate – kompania që operon zhytësin e zhdukur Titan – paralajmëroi për probleme të mundshme të sigurisë me anijen që në vitin 2018.
Dokumentet e gjykatës amerikane tregojnë se David Lochridge, Drejtori i Operacioneve Detare të kompanisë, kishte ngritur shqetësime në një raport inspektimi.
Sipas dokumenteve, raporti “identifikoi çështje të shumta që përbënin shqetësime serioze për sigurinë”, duke përfshirë mënyrën se si ishte testuar trupi.
Lochridge “theksoi rrezikun e mundshëm për pasagjerët e Titanit pasi zhytësi arriti në thellësi ekstreme”. Ai tha se paralajmërimet e tij u injoruan dhe ai thirri një takim me bosët e OceanGate, por u pushua nga puna, sipas dokumenteve.
Kompania e paditi atë për zbulimin e informacionit konfidencial dhe ai e kundërshtoi për shkarkim të padrejtë nga puna. Padia u zgjidh më vonë, por ne nuk i dimë detajet e zgjidhjes.

Një letër dërguar OceanGate nga Shoqëria e Teknologjisë Detare (MTS) në mars 2018 dhe e marrë nga New York Times, thoshte se “qasja aktuale ‘eksperimentale’ e miratuar nga OceanGate… mund të rezultojë në rezultate negative (nga të vogla në katastrofike )”.
Një zëdhënës i OceanGate nuk pranoi të komentojë mbi çështjet e sigurisë të ngritura nga Lochridge dhe MTS.

Nëndetësja Titan, e përshkruar si “eksperimentale” nga kompania, u ndërtua nga një material i pazakontë për një anije në det të thellë.
Trupi i saj – që rrethon pjesën e zbrazët ku ulen pasagjerët – ishte bërë nga fibra karboni, me pllaka titani dhe një dritare të vogël në njërin skaj.

Në mënyrë tipike, pjesa e strehimit të zhytësve në det të thellë të njerëzve është një sferë titani rreth 2 metra në diametër,” tregon Doktor Nicolai Roterdam, pedagog i biologjisë detare në Universitetin e Portsmouth.
Për t’i bërë ballë presioneve të mëdha të thellësive, ju nevojiten materiale super të forta, për t’i rezistuar peshës së ujit mbi atë që ju shtyp.
Fibra e karbonit është më e lirë se titani ose çeliku dhe është jashtëzakonisht e fortë, por është kryesisht e paprovuar për anijet në det të thellë si Titan.
Në një intervistë me Oceanographic vitin e kaluar, shefi ekzekutiv i OceanGate, Stockton Rush tha: “Fibra karboni përdoret me sukses në jahte dhe në aviacion, por nuk është përdorur në zhytës me ekuipazh”.
Në dokumentet e gjykatës, Lochridge pretendoi se trupi nuk ishte testuar siç duhet – ku është vendosur nën presione ekstreme dhe analizuar për të kërkuar probleme të mundshme.
Ai pretendoi se provat në një model në shkallë më të vogël kishin zbuluar të meta në karbon nën testimin e presionit.
Lochridge ngriti gjithashtu çështjen e pamjes së xhamit të Titanit. Ai pretendoi se kompania që bëri materialin do të certifikonte vetëm përdorimin e tij deri në 1,300 m.

Titan kurrë nuk u certifikua ose u klasifikua – pasi kompania shkroi një postim në blog për të në 2019.
Ai tha se mënyra se si ishte projektuar Titan binte jashtë sistemit të pranuar – por “nuk do të thotë që OceanGate përmbush standardet aty ku ato zbatohen.”
Ai shtoi se agjencitë e klasifikimit “ngadalësuan inovacionin… sjellja e një entiteti të jashtëm në shpejtësinë për çdo risi përpara se të vihet në testimin e botës reale është një mallkim për inovacionin e shpejtë”.
Një reporter i CBS, i cili shkoi në Titan në vitin 2022, citoi dorëheqje që njerëzit nënshkruan përpara se të hipnin, duke thënë se ishte “një anije zhytëse eksperimentale që nuk është miratuar ose certifikuar nga asnjë organ rregullator që mund të rezultojë në lëndime fizike, trauma emocionale ose vdekje”.
Çdo nënndetëse që zhytet mbi 4000 m është një automjet i vetëm – jo diçka e prodhuar në masë – dhe kërkon risi dhe dizajn të ri për të mbijetuar në këto thellësi.
Por kjo nuk do të thotë se kjo bie jashtë sistemit të klasifikimit.
Kjo anije, e projektuar nga nëndetëset Triton, ka udhëtuar vazhdimisht në vendet më të thella në oqean – duke kryer shumë zhytje në fund të Hendekut Mariana, e cila shtrihet 11 km poshtë.
Ndërkohë kërkimet për nëndetësen vijojnë.