Shkencëtarët zbuluan se bërthama e Tokës është ‘superionike’

Struktura e bërthamës së Tokës mund të jetë ndryshe nga çdo gjendje tjetër e materies.

Yu He, një fizikan në Akademinë Kineze të Shkencave dhe autori kryesor i një studimi të botuar këtë muaj në revistën “Nature”, tha se llogaritjet janë ndryshe nga ajo që studiuesit dinin për bërthamën e Tokës deri më tani.

Ai dhe kolegët e tij zbuluan se bërthama e brendshme krijon një ‘gjendje superionike’ të përbërë nga hidrogjen, oksigjen dhe karbon, ndryshe nga çdo formë e ngurtë apo e lëngshme.

Sipas këtij studimi, kjo gjendje e bërthamës është anormale.

“Ngurtësimi i hekurit në kufirin e bërthamës së brendshme nuk ndryshon lëvizshmërinë e këtyre elementëve të dritës dhe konvekcioni i elementeve të dritës është i vazhdueshëm në bërthamën e brendshme” tha Yu He në një intervistë për USA Today.

Për shkak se studiuesit nuk mund të studionin drejtpërdrejt bërthamën e Tokës, ata analizuan të dhënat e tërmeteve dhe krijuan simulime që pasqyronin presionet dhe temperaturat e gjetura në bërthamën e brendshme. Në vend të një topi të ngurtë të ngjeshur prej aliazh hekuri, studimi i Yu He gjeti gjendje të ‘superionike’ gjatë simulimeve.

Studimi lë një pyetje pa përgjigje: Pse gjendet kjo formë ‘superionike’ në bërthamën e brendshme të Tokës? Për këtë ai tha se nevojiten më shumë kërkime.

“Unë mendoj se nevojiten më shumë studime për të shpjeguar veçori të tjera sizmike, si anizotropia sizmike, në thelbin e brendshëm,” tha Yu He për ABC Science News.