Pyetje rreth gjumit? Ja gjithçka që duhet të dini

Ka pak gjëra që të japin komoditetin sa ndjesia e zgjimit nga një sy gjumë i mire, por çfarë e përbën saktësisht një gjumë ‘të mirë’?

Koha është gjithçka; “një sy gjumë” shumë i shkurtër ose shumë i gjatë mund t’ju bëjë të ndiheni të lodhur në vend që të ndodhte e anasjellta.

Një dremitje e shkurtër prej 10-20 minutash është e mjaftueshme për të mbyllur sytë dhe për të përfituar shumë gjatë kësaj. 30 minuta mund t’ju bëjnë të ndiheni të pangopur nga gjumi në momentin që zgjoheni.

Një sy gjumë 90-minutësh konsiderohet më i miri për një opsion më të gjatë.

Pavarësisht nëse zgjoheni të pushuar mirë apo edhe më të lodhur se më parë, ka shumë gjasa që orari juaj normal i gjumit dhe një gjumë vërtet i mirë i natës janë krejtësisht jashtë asaj që keni bërë ju. Këtu qëndron dallimi kryesor midis dremitjes dhe gjumit. Dremitja ka për qëllim të sigurojë një “rimbushje” të përkohshme të baterive tuaja, ndërsa gjumi siguron një rivendosje të plotë.

Dallimet më të dukshme midis dremitjes dhe gjumit përfshijnë kohëzgjatjen dhe ciklet e gjumit. Kur bini në gjumë, truri juaj kalon natyrshëm nëpër katër faza të gjumit. Çdo fazë përparon në mënyrë sekuenciale përmes cikleve të gjumit të lehtë, gjumit të thellë dhe REM të cilat përsëriten në intervale 90-110 minuta.

Për shkak se qëllimi i “një sy gjumë të mire” është të ri-energizojë mendjen dhe trupin tuaj, gjatësia më e mirë e gjumit siguron që ju të mos hyni në fazat REM ose të gjumit të thellë, por të qëndroni vetëm në gjumë të lehtë. Pra, dremitjet 10-20 minuta duhet të jenë vetëm “bileta”.

Gjumi i vërtetë, nga ana tjetër, ndodh brenda fazave të gjumit të thellë dhe REM, gjatë të cilave trupi juaj i nënshtrohet “restaurimit” më të efektshëm. Ekspertët rekomandojnë që të rriturit të flenë 7 deri në 9 orë çdo natë për të mbajtur një mënyrë jetese të shëndetshme dhe me funksionim të lartë.

Gjatësia më e mirë e gjumit për të rriturit

Sipas Fondacionit Kombëtar të Gjumit, dremitjet më të mira për të rriturit janë 20 ose 90 minuta. Ja pse:
• Gjumi 10-20 minuta quhet edhe dremitje me fuqi. Këto dremitje të shkurtra ju lejojnë të zgjoheni duke u ndjerë të rifreskuar, energjik dhe vigjilent.
• Gjumi 90-minutësh ju lejon të kaloni në të gjitha fazat e gjumit duke shmangur inercinë e gjumit, pasi nuk zgjoheni gjatë gjumit të thellë. Këto dremitje mund t’ju bëjnë të ndiheni plotësisht të përtërirë, më kreativë, më të fokusuar dhe më energjik fizikisht.

Përfitimet e gjumit

Ekspertët e gjumit kanë zbuluar se një dremitje e vogël mund të bëjë shumë për mendjen dhe trupin tuaj. Një seancë e mirë e gjumit në mesditë mund të rrisë vigjilencën, të zvogëlojë stresin, të mprehë aftësitë njohëse dhe të përmirësojë gjendjen shpirtërore.

Gjumi mund të rrisë vigjilencën

Një nga përfitimet më domethënëse të dremitjes është rritja e vigjilencës që ndjeni pasi kapni disa dremitje shumë të nevojshme. Studimet kanë treguar se njerëzit që bënin një sy gjumë në mes të pasdites u zgjuan me një rritje energjie të ngjashme me atë që kishin përjetuar pasi kishin pirë një pije energjike ose kafe me kafeinë. Megjithatë, ndryshe nga energjia që rrjedh nga kafeina, me fuqinë rinovuese të një “syri gjumë” përfiton gjithë trupi juaj,duke rritur aftësinë tuaj të të mësuarit, gjumin e përgjithshëm dhe kujtesën.

Gjumi mund të zvogëlojë stresin

Mungesa e gjumit është një problem i përhapur që mund të ketë një sërë efektesh negative afatshkurtra dhe afatgjata. Dhe sipas Qendrave të SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, 1 në 3 të rritur amerikanë nuk flenë mjaftueshëm rregullisht.  Gjumi cilësor mund të ndihmojë në rregullimin dhe reduktimin e prodhimit të kortizolit (hormoni i stresit) dhe promovon rikuperimin më të shpejtë të sistemit imunitar, duke ju bërë të ndiheni më të qëndrueshëm emocionalisht dhe të gatshëm për të përballuar pjesën tjetër të ditës.

Gjumi mund të mprehë aftësitë tuaja njohëse

Edhe pse mund të bini në një sy gjumë duke u ndjerë i turbullt dhe i rraskapitur mendërisht, ka të ngjarë të zgjoheni duke u ndjerë më i mprehtë dhe më i mprehtë. Dremitja mund të rrisë fleksibilitetin kognitiv, të përmirësojë fokusin dhe të përmirësojë aftësinë e trurit tuaj për të përpunuar dhe ruajtur informacionin.

Gjumi mund të përmirësojë gjendjen shpirtërore

Përveç ndjenjës së rifreskimit dhe gatishmërisë për të përballuar pjesën tjetër të ditës, një sy gjumë i mirë mund të përmirësojë disponimin tuaj. Studimet kanë zbuluar se një sy gjumë mund të rrisë tolerancën ndaj frustrimit, të zvogëlojë impulsivitetin dhe të rrisë produktivitetin.

*Tibo News