Pasaporta më e fuqishme në botë ka ndryshuar për herë të parë në pesë vjet

Pasaporta më e fuqishme në botë ka ndryshuar për herë të parë në pesë vjet.

Japonia është rrëzuar nga vendi i parë për pasaportën më të fuqishme në botë për herë të parë në pesë vjet. Singapori ka zënë vendin e parë në renditjen e fundit të Indeksit të Pasaportave Henley 2023.

Singaporianët gëzojnë akses pa viza në 192 destinacione udhëtimi nga 227 në mbarë botën.

Me Japoninë që bie në vendin e tretë, tre vende evropiane janë në vendin e dytë: Gjermania, Italia dhe Spanja me akses pa viza në 190 destinacione.

Si i rendit pasaportat Indeksi i Pasaportave Henley?

Indeksi i pasaportave Henley rendit pasaportat më të fuqishme në botë dhe përditësohet çdo tremujor. Ai bazohet në numrin e destinacioneve që mbajtësit e pasaportës mund të kenë akses pa vizë.

Firma globale këshilluese për shtetësinë dhe qëndrimin Henley & Partners përdor të dhëna nga Shoqata Ndërkombëtare e Transportit Ajror (IATA) për të renditur 199 pasaportat e botës. Indeksi funksionon për 18 vjet.

Vendet marrin një pikë për çdo destinacion që mund të vizitojnë pa viza. Kjo vlen nëse qytetarët mund të marrin një vizë në mbërritje, një leje vizitori ose një autoritet elektronik udhëtimi (ETA) kur hyjnë në destinacion. Nuk jepen pikë për destinacionet ku kërkohet vizë ose mbajtësi i pasaportës duhet të marrë një vizë elektronike të miratuar nga qeveria përpara nisjes.

Cilat vende kanë pasaportat më të fuqishme?

Në fillim të vitit 2023, Japonia mbante vendin e parë me akses pa viza në 193 vende. Kjo tani ka rënë në 189 vende, duke lënë Singaporen në vendin e parë. Vendi ka fituar akses pa viza në 25 të tjera gjatë 10 viteve të fundit, duke e shtyrë atë pesë vende më lart në renditje.

Top 10 përmbyllet nga:

  1. Gjermania, Italia dhe Spanja
  2. Japonia, Austria, Finlanda, Franca, Luksemburgu, Koreja e Jugut dhe Suedia
  3. Danimarka, Irlanda dhe Holanda dhe MB
  4. Belgjika, Çekia, Malta, Zelanda e Re, Norvegjia, Portugalia dhe Zvicra
  5. Australia, Hungaria dhe Polonia
  6. Kanadaja dhe Greqia
  7. Lituania dhe SHBA
  8. Letonia, Sllovakia dhe Sllovenia
  9. Estonia dhe Islanda

Mbretëria e Bashkuar është ngritur nga vendi i gjashtë në të katërtin për herë të parë që nga viti 2017.

Ndërkohë, SHBA-ja ka vazhduar rënien e saj 10-vjeçare, duke rënë me dy pika të tjera në vendin e tetë. Vendi ka parë rritjen më të vogël në rezultatin e tij nga çdo tjetër në renditje gjatë dekadës së fundit.

Në vitin 2014, Mbretëria e Bashkuar dhe SHBA së bashku zunë vendin e parë.

Cilat vende kanë pasaportat më pak të fuqishme?

Afganistani mbetet pasaporta më e dobët në botë, me akses pa viza në vetëm 27 destinacione – 165 më pak se Singapori.

Pasohet nga Iraku (29 destinacione) dhe Siria (30 destinacione).

Fundi i renditjes është i mbushur me Pakistanin (33 destinacione), Jemenin dhe Somalinë (35 destinacione), Palestinën dhe Nepalin (38 destinacione), Korenë e Veriut (39 destinacione), Bangladeshin (40 destinacione), Libinë dhe Sri Lanka (41). destinacionet), dhe Kosova (42 destinacione).

Liria e udhëtimit po rritet, por po ashtu po rritet edhe pabarazia

Me kalimin e viteve, Indeksi i Pasaportave tregon se liria e udhëtimit në përgjithësi po bëhet më e fortë.

Numri mesatar i vendeve që udhëtarët mund të kenë akses pa viza pothuajse u dyfishua nga 58 në 2006 në 109 në 2023.

Vetëm tetë vende në mbarë botën kanë më pak akses pa viza sot sesa një dekadë më parë.

Që nga viti 2013, Emiratet e Bashkuara Arabe kanë fituar akses pa viza në 107 destinacione të tjera, duke e rritur atë nga vendi i 56-të në vendin e 12-të në renditje.

Kolumbia është alpinistja e radhës më e madhe, duke u hedhur nga vendi i 65-të në vendin e 37-të.

Ukraina dhe Kina janë të dyja ndër 10 renditjet më të përmirësuara gjatë 10 viteve të fundit.

Megjithatë, hendeku midis pasaportave më të fuqishme dhe më pak të fuqishme po zgjerohet.

Cilat vende kanë politikat më mikpritëse të vizave?

Një renditje e re, Indeksi i Hapjes së Henley, zbulon se cilat vende kanë politikat e vizave më mirë – dhe më pak – mirëpritëse.

Vendet e vogla ishullore, shtetet afrikane dhe Kamboxhia plotësojnë 20 vendet e para.

Dymbëdhjetë vende ofrojnë hyrje pa viza ose pa viza në mbërritje për 198 pasaportat e tjera në botë. Këtu përfshihen Burundi, Ishujt Komoro, Xhibuti, Guinea-Bissau, Maldivet, Mikronezia, Mozambiku, Ruanda, Samoa, Seychelles, Timor-Leste dhe Tuvalu.

Katër vendet në fund të listës nuk lejojnë akses pa viza për asnjë pasaportë. Këto përfshijnë Afganistanin, Korenë e Veriut, Papua Guinenë e Re dhe Turkmenistanin.

Ato pasohen nga Libia, Butani, Eritrea, Guinea Ekuatoriale dhe India, të cilat secila ofrojnë akses pa viza për më pak se pesë kombësi të tjera.

A barazohet hapja me aksesin?

Dy indekset tregojnë se hapja e lartë nuk barazohet domosdoshmërisht me akses të lartë pa viza në vendet. Megjithatë, Singapori dhe Koreja e Jugut – të dyja relativisht të hapura – janë ngjitur në Indeksin e Pasaportave, ndërsa SHBA dhe Kanadaja kanë rrëshqitur poshtë Indeksit pasi hapja e tyre ‘ngec’.

Mbajtësit e pasaportave amerikane mund të kenë akses në 184 nga 227 destinacione pa viza, ndërsa vetëm 44 kombësive të tjera u jepet akses pa viza në SHBA. Shtetet e BE-së u japin privilegje pa viza më shumë se dyfishi i numrit të shteteve sesa SHBA-ja.

Australia, Kanadaja, Zelanda e Re dhe Japonia plotësojnë pesë vendet e para me pabarazinë më të madhe midis lirisë së udhëtimit që gëzojnë dhe aksesit pa viza që u japin vendeve të tjera.

Vendet që janë më të hapura, por që kanë pasaportat më pak të fuqishme përfshijnë Somalinë, Sri Lankën, Xhibutin, Burundin dhe Nepalin.