AlbanianEnglish

NASA me përpjekjet të reja për në Hënë

NASA mund të përpiqet të nisë misionin në Hënë më 23 ose 27 shtator, pas dy përpjekjeve të dështuara për shkak të problemeve teknike, njoftoi të enjten në një konferencë shtypi Jim Free, një zyrtar nga agjencia hapësinore amerikane.

Fluturimi i shumëpritur i misionit Artemis 1, pa një ekuipazh në bord, do të testojë raketën e Sistemit të Nisjes Hapësinore në kushte reale dhe kapsulën Orion, të përshtatur për të transportuar astronautë në të ardhmen.

Dritarja e mundshme e nisjes për datën 23 do të hapej në orën 6:47 të mëngjesit, ndërsa e datë 27 do të hapej në 11:37 të mëngjesit, shtoi Free, administrator i asociuar i drejtorisë së zhvillimit të sistemeve të eksplorimit të agjencisë.

Këto data u zgjodhën për të shmangur një konflikt me misionin DART të NASA-s, anija kozmike e të cilit do të përplaset me një asteroid më 26 shtator në një përpjekje për ta hedhur atë nga kursi.

Të dy misionet duhet të përdorin një rrjet ndërkombëtar antenash të quajtur Deep Space Network.

Datat e synuara të agjencisë hapësinore do të varen nga një heqje e posaçme që NASA duhet të marrë për të shmangur nevojën për të ritestuar bateritë në një sistem fluturimi emergjent që përdoret për të shkatërruar raketën nëse ajo del jashtë kursit për t’u nisur drejt një zone të populluar.

Nëse agjencia nuk e merr këtë heqje dorë, raketa do të duhet të kthehet në ndërtesën e asamblesë, gjë që do ta shtynte orarin disa javë pas.

Nisja është shumë simbolike sepse mishëron të ardhmen e NASA-s kundër ambicieve të Kinës apo kompanisë private SpaceX.

Ngritja e planifikuar nga Qendra Hapësinore Kennedy në Florida u anulua në minutën e fundit të shtunën për herë të dytë brenda një jave, një pengesë që shtyn nisjen e programit amerikan për t’u kthyer në Hënë.

Atë ditë, në orët e para të mëngjesit, u konstatua një problem me rrjedhje karburanti, pikërisht në momentin që po ngarkoheshin tanket e raketave.

Raketa SLS portokalli dhe e bardhë nuk ka fluturuar kurrë dhe ka qenë në zhvillim për më shumë se një dekadë me qëllimin për ta bërë atë më të fuqishmen në botë.

Pesëdhjetë vjet pas misionit të fundit Apollo, Artemis 1 duhet të bëjë të mundur verifikimin që kapsula Orion, e vendosur në majë të raketës, është e sigurt për të transportuar astronautët në Hënë në të ardhmen.

Për këtë mision të parë, Orion do të kalojë deri në 64,000 kilometra pas Hënës, që do të thotë se do të shkojë më tej se çdo anije tjetër e banueshme deri tani.

Objektivi kryesor është të testojë mburojën e tij të nxehtësisë, më e madhja e ndërtuar ndonjëherë.

Në kthimin e tij në atmosferën e Tokës, ajo do të duhet të përballojë një shpejtësi prej 40,000 km/h dhe një temperaturë të barabartë me afërsisht gjysmën e nxehtësisë së Diellit.

 

*TiboNews

You don't have permission to register