Ishulli që ndërron kombësinë çdo 6 muaj

Çështja e sovranitetit gjithmonë është respektuar, mbrojtur dhe vendosur në krye nga të gjitha vendet. Madje ka pasur luftëra në botë për shkak të konkurrencës për sovranitet. Megjithatë, dy vende evropiane, Franca dhe Spanja, pranojnë rotacionin e sovranitetit midis dy vendeve në të njëjtin ishull, bëhet fjalë për atë të Sazanit.

Ishulli i veçantë, ndërron kombësinë një herë në 6 muaj. Deri në kohën e sotme, Ishulli i Fazanit ka kapërcyer të gjitha pengesat për t’u bërë territori më i vjetër i përbashkët në botë.

E veçanta e ishullit të Fazanit nuk është ndarja e njëkohshme e sovranitetit, por “alternimi”. Për gjashtë muajt e parë të vitit, ishulli i fazanit i përket Francës. Në 6 muajt e fundit të vitit, ishulli i përket Spanjës. Njerëzit në ishull gjithashtu ndryshuan kombësinë e tyre për shkak të kësaj.

Edhe sot e kësaj dite, pavarësisht nga çuditshmëria e tij, fazani është ende një simbol i fuqishëm i paqes dhe neutralitetit.

Në vitin 1659, përfaqësues nga Franca dhe Spanja u takuan dhe së bashku nënshkruan Traktatin e Pirenejve – duke shënuar zyrtarisht fundin e luftës 24-vjeçare. Para nënshkrimit të Traktatit të Pirenejve, ishulli u zgjodh si vendtakim midis dy vendeve Francë – Spanjë. Shumë ngjarje të rëndësishme historike kanë ndodhur në ishull. Ky është gjithashtu vendi ku mbreti Louis XIII i Francës takoi gruan e tij të ardhshme, princeshën e Spanjës. Ndërkohë, mbreti Filip IV i Spanjës u martua edhe me një vajzë franceze përmes takimit në ishull.

Kujdestaria e përbashkët e territorit u pa si metaforë paqeje mes Spanjës dhe Francës.

*Tibo News