Historiku i krijimit të tortës me qirinjët e ditëlindjes

Festimi i ditëlindjeve është një ide e vjetër. Ne nuk e festojmë kështu. Ne mund të falënderojmë egjiptianët për ditëlindjet e tyre, grekët për tortën dhe gjermanët për festën.Torta e ditëlindjes është padyshim një nga kujtimet më të bukura të fëmijërisë, të paktën duhet të jetë.Sot, festimi i ditëlindjes është një ngjarje që fëmijët vështirë se mund ta imagjinojnë pa një tortë me forma dhe shije të ndryshme, qirinj dhe dhurata. Nga erdhi e gjithë kjo?

Festimi i ditëlindjeve ka një traditë të gjatë mes njerëzve. Besohet se është më i vjetri i regjistruar në egjiptianët e lashtë. Ata besonin se faraonët u bënë perëndi me kurorëzimin. Kështu, dita e kurorëzimit të tyre ishte “ditëlindja” e perëndisë-faraonit të ri.Ata thonë se këtë koncept të tyre e kanë adoptuar grekët e lashtë, të cilët u kanë sjellë dhurata perëndive të tyre. Një nga perëndesha Artemis, e njohur ndryshe si perëndeshë e lindjes së fëmijëve, fëmijëve, por edhe gjuetisë dhe natyrës, e cila ndonjëherë identifikohej me Selenën, perëndeshën e hënës, u jepte grekëve një tortë ose brumë të rrumbullakët. Mbi të vendoseshin shpesh qirinj për ta bërë të shkëlqejë si hëna. Kjo tortë me qiri thuhet se është pararendësja e tortës së ditëlindjes së sotme.Me kalimin e shekujve, tradita kaloi nga perënditë te njerëzit, dhe në mesjetë, i ashtuquajturi Kinderfest (gjermanisht do të thotë “festa e fëmijëve” ose “festa e fëmijëve”) festohej në vendet gjermanishtfolëse.Prindërit që kishin mundësi t’i jepnin fëmijëve të tyre një tortë dhe qirinj në këtë ditë, një qiri për çdo vit të jetës dhe një tjetër si simbol i vitit të ardhshëm.

Nga kjo u zhvillua tradita e tortës me qirinj, të cilën e njohim edhe sot.Në ato ditë, fëmijëve nuk u jepeshin dhurata të tjera për ditëlindje, por u bëheshin vetëm urime.Megjithatë, në vendet e krishtera, fëmijët zakonisht merrnin dhurata ose për Krishtlindje ose për perëndinë e tyre.Sidomos pas Luftës së Dytë Botërore, kur gjithnjë e më shumë njerëz, të paktën në vendet perëndimore, mund ta përballonin atë, ditëlindjet u bënë ajo që ne njohim sot: festa me ëmbëlsira, qirinj dhe dhurata.