Gjenerata e re e SpaceX mund të jetë e rrezikshme për planetin

Një letër nga NASA është publikuar, e cila ndan shqetësimet se plani i SpaceX për Starlink Gen2 mund të rrezikojë astronautët, madje edhe njerëzit në Tokë.

Letra prej pesë faqesh iu dorëzua Komisionit Federal të Komunikimeve më 8 shkurt 2022, ndërsa SpaceX planifikonte lëshimin e satelitëve të gjeneratës së dytë të Starlink në fillim të këtij viti.

Plani i ri do të parashikonte që Starship i SpaceX të marrë 30 000 satelitët e nevojshëm për Gen 2 në orbitë.

Një nga shqetësimet kryesore që buron nga letra duket se është bllokimi i orbitës së Tokës. NASA raporton se tashmë ka gjurmuar mbi 25 000 objekte në orbitë dhe rreth 6 100 kanë nën 600 km distancë nga orbita. Për shkak se shumë satelitë që ndajnë një pikë të ngjashme ekziston potencial i madh për mbingarkesë.

NASA thotë se shtimi i më shumë satelitëve SpaceX në orbitë do të rriste numrin e objekteve dhe ekziston rreziku i goditjeve të objekteve të tjera me SpaceX.

Satelitët SpaceX duhet të kenë aftësi manovrimi automatik dhe si të tilla, kurset e përplasjes nuk duhet të jenë shumë shqetësuese. Por, NASA thotë se pretendimit “i mungon vërtetimi statistikor” dhe se SpaceX nuk mund ta sigurojë këtë gjë 100%.

Një shqetësim tjetër i madh është se më shumë satelitë SpaceX në orbitë mund të pengojnë sistemet e mbrojtjes asteroide që kemi në vend. Prania e shumë satelitëve mund ta bëjë më të vështirë shikimin e ndonjë asteroidi që mund të jetë duke shkuar drejt Tokës dhe prandaj janë konsideruar si një rrezik potencial dhe për planetin.