Bill Gates: Intelegjenca artificiale do të ndryshojë njerëzit

Bill Gates publikoi një letër me 7 faqe në të cilën ai rivlerësoi rëndësinë që do të ketë Inteligjenca Artificiale (AI) në të ardhmen. Konkretisht, Gates siguron që zhvillimi i kësaj teknologjie do të jetë “po aq themelor sa krijimi i mikroprocesorit, kompjuterit personal, internetit dhe telefonit celular”. “Në jetën time, kam parë dy demonstrime teknologjike që mendova se ishin revolucionare. Hera e parë ishte në vitin 1980, kur u njoha me një ndërfaqe grafike të përdoruesit, paraardhësi i të gjitha sistemeve operative moderne, përfshirë Windows. E dyta erdhi vitin e kaluar. Unë isha takuar me ekipin e OpenAI që nga viti 2016 dhe mbeta i impresionuar nga përparimi i tyre i qëndrueshëm”, shkruan Gates. Për Bill Gates, inteligjenca artificiale “do të ndryshojë mënyrën se si njerëzit punojnë, mësojnë, udhëtojnë, marrin kujdes shëndetësor dhe komunikojnë me njëri-tjetrin”, transmeton cnn. “Industri të tëra do të riorientohen rreth saj. Kompanitë do të dallohen nga mënyra sa mirë e përdorin atë”, thekson Gates. Përveç kësaj, amerikani beson se kjo teknologji mund të zvogëlojë pabarazinë në botë, veçanërisht në trajtimin e sëmundjeve në vendet e varfra: “Në nivel global, pabarazia më e madhe është në shëndetësi: 5 milionë fëmijë nën moshën 5 vjeç vdesin çdo vit.

Është e vështirë të imagjinohet një përdorim më i mirë i inteligjencës artificiale sesa shpëtimi i jetës së fëmijëve”. Fusha të tjera në të cilat mund të aplikohet inteligjenca artificiale mund të jenë arsimi dhe lufta kundër ndryshimeve klimatike, çështje në të cilat është i përfshirë Fondacioni Gates: “Unë besoj se në 5-10 vitet e ardhshme, softueri i fuqizuar nga AI më në fund do të përmbushë premtimin për të revolucionarizuar mënyrën se si njerëzit mësojnë”. Në letrën e tij, Gates ngre gjithashtu mundësinë që inteligjenca artificiale të fillojë të mendojë vetë, një nga frikërat më të mëdha kur zhvillon teknologjinë. Ai beson se AI-të më të avancuara “ndoshta do të jenë në gjendje të vendosin objektivat e tyre”. Gjithashtu, Bill Gates pyet veten se çfarë do të ndodhte nëse qëllimet e inteligjencës artificiale shumë të avancuar do të bien ndesh me interesat e njerëzimit: “A duhet të përpiqemi të parandalojmë zhvillimin e inteligjencës artificiale? Ende nuk e dimë, por këto pyetje do të bëhen më të ngutshme me kalimin e kohës. Kjo teknologji e re mund t’i ndihmojë njerëzit në mbarë botën të përmirësojnë jetën e tyre. Në të njëjtën kohë, bota duhet të vendosë rregullat, në mënyrë që të metat e inteligjencës artificiale të tejkalohen nga përfitimet e saj dhe në mënyrë që këto përfitime të mund t’i gëzojnë të gjithë, pavarësisht se ku jetojnë apo sa para kanë. Epoka e inteligjencës artificiale është plot me mundësi dhe përgjegjësi”.