AstraZeneca përballet me sfidë ligjore për vaksinën kundër Covid

AstraZeneca po përballet me veprime ligjore për vaksinën e saj kundër Covid, nga një burrë që pësoi dëmtim të rëndë të trurit pas injektimit në prill 2021.

Babai i dy fëmijëve Jamie Scott pësoi një mpiksje gjaku që e la atë me dëmtim të trurit dhe të paaftë për të vazhduar punën.

Veprimi, i ndërmarrë në bazë të Aktit për Mbrojtjen e Konsumatorit, pretendon se vaksina ishte “e dëmtuar” pasi ishte më pak e sigurt se sa individët kishin të drejtë të prisnin.

Studimet sugjerojnë se vaksinat kundër Covid kanë shpëtuar miliona jetë.

Në qershor 2022, Organizata Botërore e Shëndetësisë tha se vaksina AstraZeneca ishte “e sigurt dhe efektive për individët e moshës 18 vjeç e lart”.

Veprimi ligjor është të paktën një vit larg seancës së plotë gjyqësore.

Një pretendim i mëtejshëm nga rreth 80 njerëz që thonë se u sëmurën nga vaksina AstraZeneca do të nisë gjithashtu më vonë këtë vit, por rasti i Scott pritet të dëgjohet i pari.

Zyrtarët e AstraZeneca kanë reaguar duke thënë : “Siguria e pacientëve është prioriteti ynë më i lartë dhe autoritetet rregullatore kanë standarde të qarta dhe të rrepta për të siguruar përdorimin e sigurt të të gjitha ilaçeve, përfshirë vaksinat.

“Ngushëllimet tona janë për këdo që ka humbur të dashurit ose ka raportuar probleme shëndetësore.

“Nga grupi i provave në testet klinike dhe të dhënat e botës reale, Vaxzevria [vaksina kundër Covid] është treguar vazhdimisht se ka një profil të pranueshëm sigurie dhe rregullatorët në mbarë botën vazhdimisht deklarojnë se përfitimet e vaksinimit tejkalojnë rreziqet jashtëzakonisht të rralla. efekte anësore të mundshme”.

Shumë nga pretenduesit kanë marrë pagesa fikse pa taksa prej 120,000 paund sipas skemës qeveritare të pagesës së dëmit të vaksinës (VDPS), e cila siguron kompensim për të lënduarit ose për të afërmit e viktimave.

Kërkuesit duhet të tregojnë se vaksina ka shkaktuar paaftësi serioze prej të paktën 60%. Dhe familjet thonë se niveli i kompensimit është krejtësisht i pamjaftueshëm dhe nuk është përshtatur për inflacionin që nga viti 2007.

Deri në shtator 2022, rreth 53 milionë njerëz në Mbretërinë e Bashkuar kishin marrë të paktën një dozë të vaksinës Covid.

AstraZeneca prodhoi vaksinën e Oksfordit në baza jofitimprurëse. Dhe vaksina kishte shpëtuar më shumë se gjashtë milionë jetë në vitin e saj të parë të përdorimit, më shumë se çdo vaksinë tjetër Covid, vlerësoi një studim i pavarur nga kompania e parashikimit të sëmundjeve Airfinity, botuar vitin e kaluar.

Por brenda pak muajsh nga prezantimi i vaksinës AstraZeneca, filluan të shfaqeshin raste të një efekti anësor të mundshëm nga mpiksja e gjakut. Dhe përfundimisht u identifikua një gjendje e njohur si tromboza imune e shkaktuar nga vaksina dhe trombocitopenia (VITT). Rastet ishin aq të rralla sa nuk ishin identifikuar në provat globale të vaksinës.