5 zbulimet më të mëdha në univers

Universi është i madh dhe njëkohësisht ka shumë gjëra për të eksploruar. Mes pafundësisë së tij shkencëtarët kanë arritur të zbulojnë disa gjëra interesante.

  1. Hëna e Jupiterit

Në 1610, një nga astrologët më në zë aso kohe, Galileo Galilei, arriti të shihte 4 objekte të çuditshme që silleshin rrotull Jupiterit miliona kilometra larg teleskopit të tij. Më vonë u kuptua se këto ojekte ishin 4 hënat e Jupiterit: Io, Europa, Ganymede dhe Callisto. Ato u bënë hënat e para të zbuluara në Sistemin Diellor.

  1. Planeti Uran

Qindra vite më parë, njerëzit mund të shihnin Mërkurin, Afërditën, Marsin dhe Jupiterin me sy të lirë. Në vitin 1781 Frederick Herschel e zbuloi edhe Uranin me anë të teleskopit të tij.

  1. Galaksitë e tjera

Edhe pse rruga e qumështit është shumë e madhe, ekzistojnë dhe galaksi të tjera rreth 100 mijë vite dritë larg. Rreth vitit 1920 u zbulua galaksia e quajtur Andromeda. Kjo “botë” tjetër tjetër jashtë rrugës së qumështit u zbulua nga një astrolog persian që në të ashtuquajturën “Kohën e Artë të Perandorisë Osmane”, por sipas tij ishte vetëm një mjegullnajë e mbushur me asteroide. Rreth 100 vite më vonë, Edwin Hubble e konfirmoi që në të vërtetë kjo pjesë e universit është një galaksi.

  1. “Vrimat e Zeza” ose “Black Holes”

Në vitin 1916, Albert Einstein publikoi formatin përfundimtar të teorisë së relativitetit. Ekuacionet e tij parashikuan ekzsistencën e një dukurie të frikshme, e quajtur “Black Hole”. Kjo dukuri supozohet të jetë një portë për në botën paralele. Në 2019 u fotografua me anë të një teleskopi hapsinor për herë të parë kjo dukuri që deri në atë ditë ishte vetëm teori.

  1. Heliocentrizimi

Ne e dimë që Toka është e rrumbullakët prej miliona vitesh, por dyshimi se nëse toka sillet rreth Diellit apo e anasjellta është shuar vonë. Nicholas Copernicus ishte i pari që argumentoi se ka më shumë logjikë nëse Toka dhe planetët e tjera sillen rreth Diellit. Gjëja interesante në këtë mes është fakti se vetë Copernicus nuk kishte teleskop, por arriti ta logjikonte lëvizjen e objekteve në Sistemin Dilellor.