Zbulohet planeti i ri, por ja nga çfarë mbulohet

Astronautët kanë zbuluar një planet me madhësinë e Tokës përtej sistemit tonë diellor, që mund të jetë i mbuluar me vullkane.

I quajtur LP 791-18 d, planeti mund të pësojë shpërthime vullkanike po aq shpesh sa hëna e Jupiterit Io, trupi më aktiv vullkanik në sistemin tonë diellor.

Planeti u vu re dhe u studiua duke përdorur të dhëna nga TESS (Sateliti Transitues i Ekzoplanetit Survey) të NASA-s dhe teleskopi Hapësinor Spitzer, si dhe një grup observatorësh me bazë tokësore.

Planeti vullkanik rrotullohet rreth një ylli të vogël xhuxh të kuq rreth 90 vite dritë larg në yjësinë jugore të Kraterit. Ekipi vlerëson se është vetëm pak më i madh dhe më masiv se Toka.

Astronautët e dinin tashmë për dy botë të tjera në sistem përpara këtij zbulimi, të quajtura LP 791-18 b dhe c. Planeti i brendshëm b është rreth 20% më i madh se Toka. Planeti i jashtëm c është rreth 2.5 herë më i madh se Toka dhe më shumë se shtatë herë masa e tij.

Gjatë çdo orbite, planetët d dhe c kalojnë shumë afër njëri-tjetrit. Çdo kalim afër planetit më masiv c prodhon një tërheqje gravitacionale në planetin d, duke e bërë orbitën e tij disi eliptike. Në këtë rrugë eliptike, planeti d deformohet pak sa herë që rrotullohet rreth yllit. Këto deformime mund të krijojnë mjaft fërkime të brendshme duke ngrohur ndjeshëm brendësinë e planetit dhe për të prodhuar aktivitet vullkanik në sipërfaqen e tij. Jupiteri dhe disa nga hënat e tij ndikojnë në një mënyrë të ngjashme.

Planeti d ndodhet në skajin e brendshëm të zonës së banueshme, diapazoni tradicional i distancave nga një yll ku shkencëtarët supozojnë se uji i lëngshëm mund të ekzistojë në sipërfaqen e një planeti. Nëse planeti është gjeologjikisht aq aktiv sa dyshon ekipi i kërkimit, ai mund të ruajë një atmosferë. Temperaturat mund të bien mjaftueshëm në kohën e natës të planetit që uji të kondensohet në sipërfaqe.

Planeti c është miratuar tashmë për t’u studiuar nga teleskopi hapësinor James Webb, dhe ekipi mendon se planeti d është gjithashtu një kandidat i jashtëzakonshëm për studimet atmosferike.

Një pyetje e madhe në astrobiologji, fusha që studion gjerësisht origjinën e jetës në Tokë dhe më gjerë, është nëse aktiviteti tektonik ose vullkanik është i nevojshëm për jetën.