Zbulohet kura e kancerit të zorrës së trashë

Sascha Roth kujton se telefonata erdhi në një mbrëmje plot tension të së premtes.

Ajo po vraponte rreth shtëpisë së saj në Uashington, DC, për të bërë paketat për në Nju Jork, ku ishte planifikuar t’i nënshtrohej terapisë me rrezatim për kancerin e rektumit.

Por telefonata nga onkologu mjekësor i Qendrës së Kancerit Memorial Sloan Kettering (MSK) Andrea Cercek ndryshoi gjithçka, duke e lënë Sascha-n “të habitur dhe në ekstazë – isha shumë i lumtur”.

Dr. Cercek i tha Sascha-s, asokohe 38-vjeçare, se testet e saj të fundit nuk treguan prova të kancerit, pasi Sascha kishte kaluar gjashtë muaj trajtim si pacientja e parë në një provë klinike që përfshinte imunoterapi në MSK.

Imunoterapia shfrytëzon sistemin imunitar të trupit si një aleat kundër kancerit. Testi klinik i MSK po hetonte për herë të parë ndonjëherë, nëse vetëm imunoterapia mund të mposht kancerin rektal që nuk ishte përhapur në inde të tjera, në një nëngrup pacientësh, tumori i të cilëve përmban një mutacion gjenetik specifik.

“Dr. Cercek më tha se një ekip mjekësh më ekzaminuan analizat e mia,” kujton Sascha. “Dhe meqenëse nuk mund të gjenin asnjë shenjë kanceri, Dr. Cercek tha se nuk kishte asnjë arsye për të më bërë të duroja terapinë me rrezatim.”

Të njëjtat rezultate të jashtëzakonshme do të përsëriten për të gjithë 14 njerëzit dhe duke numëruar në provën klinike MSK për kancerin rektal me një mutacion të veçantë. Ndërsa është një provë e vogël deri më tani, rezultatet janë aq mbresëlënëse sa u botuan në The New England Journal of Medicine dhe u shfaqën në mbledhjen më të madhe të vendit të onkologëve klinikë në qershor 2022.

Në çdo rast, kanceri i zorrës së trashë u zhduk pas imunoterapisë pa pasur nevojë për trajtimet standarde të rrezatimit, kirurgjisë ose kimioterapisë dhe kanceri nuk është kthyer në asnjë nga pacientët, të cilët kanë qenë pa kancer për deri në dy vjet.

“Është tepër shpërblyese,” thotë Dr. Cercek, “të marrësh këto lotë të lumtur dhe emaile të lumtura nga pacientët në këtë studim, të cilët përfundojnë trajtimin dhe kuptojnë: “O Zot, unë mund të mbaj të gjitha funksionet e mia normale të trupit nga të cilat kisha frikë. mund të humbasë nga rrezatimi ose operacioni.’

 

*Përkthyer dhe përshtatur nga TiboNews.