Turqia: BE po tregohet e padrejtë me procesin e anëtarësimit

Raporti vjetor i KE-së mbi ofertën e “ngrirë” prej kohësh të anëtarësimit të Turqisë në BE është i padrejtë dhe i njëanshëm, theksoi ministria e Jashtme turke. Komisioni tha se Turqia nuk respektoi parimet e sundimit të ligjit, të drejtave të njeriut dhe lirive themelore në luftën kundër terrorizmit.Ministria turke tha se akuzat ishin të padrejta dhe theksoi “pasinqeritetin e qasjes së BE-së dhe një standard të qartë të dyfishtë”.

“Ne refuzojmë kategorikisht pretendimet e pabaza dhe kritikat e padrejta, veçanërisht mbi kriteret politike dhe Kapitullin mbi Gjyqësorin dhe të Drejtat Themelore”, tha ministria.Raporti i Komisionit ka për qëllim të përditësojë përparimin e Turqisë drejt përmbushjes së standardeve për anëtarësimin në BE dhe mund të tensionojë lidhjet që tashmë janë të trazuara për emigracionin dhe, së fundmi, luftën midis Izraelit dhe grupit militant Hamas në Rripin e Gazës.Përpjekja e Turqisë për t’u bashkuar me BE-në është ngrirë për vite pas fillimit të bisedimeve të anëtarësimit në 2005.