Trupat mesjetare në pusin Norwich viktima të antisemitizmit

Trupat e gjetur në fund të një pusi mesjetar ishin hebrenj Ashkenazi dhe viktima të dhunës antisemite të shekullit të 12-të, kanë sugjeruar provat e ADN-së.

Ato u zbuluan në vitin 2004 gjatë një gërmimi në një vend në qendër të Norwich.

Pusi përmbante eshtrat e të paktën 17 personave, kryesisht fëmijë, gjashtë prej të cilëve iu është bërë analiza e ADN-së.

Dr Selina Brace nga Muzeu i Historisë Natyrore tha se ishte “e kënaqur” me rezultatet e hulumtimit.

Shkencëtarët nga muzeu, University College London, Mainz dhe Cambridge University, dhe Instituti Francis Crick, kryen analiza mbi mbetjet.

Sipas studiuesve, ata kanë një lidhje të fortë gjenetike me hebrenjtë modernë Ashkenazi, duke i bërë ata gjenomët më të vjetër hebrenj që janë sekuencuar.

Gjetjet, të publikuara në revistën Current Biology, tregojnë se katër nga viktimat e mundshme ishin të afërm, duke përfshirë tre motra të reja, të moshës pesë deri në 10 vjeç, 10 deri në 15 vjeç dhe një i rritur i ri.

ADN-ja e tyre përfshinte variante të lidhura me sëmundje gjenetike që gjenden më shpesh në popullatat hebreje Ashkenazi – një nga dy grupet kryesore hebreje stërgjyshore – sot.

Sipas studimit, gjetjet ishin në përputhje me faktin se ata ishin viktima të një masakre antisemite të regjistruar historikisht nga kryqtarët lokalë dhe mbështetësit e tyre në Norwich më 6 shkurt 1190 pas Krishtit.

Ajo u regjistrua nga kronisti Ralph de Diceto në Imagines Historiarum II, ku ai shkroi: “Sipas kësaj më 6 shkurt [në 1190 pas Krishtit] të gjithë hebrenjtë që u gjetën në shtëpitë e tyre në Norwich u therën; disa ishin strehuar në kështjellë. “.

Dr Brace, një autor kryesor i letrës, tha: “Dymbëdhjetë vjet pasi filluam për herë të parë të analizonim mbetjet e këtyre individëve, teknologjia ka kapur dhe na ka ndihmuar të kuptojmë këtë rast historik të ftohtë se kush ishin këta njerëz dhe pse mendojmë se ata ishin. i vrarë”.

 

*TiboNews