Teksasi miraton ligjin e ri, do të arrestojë emigrantët e paligjshëm

Teksasi ka miratuar një ligj që do t’i bëjë kalimet kufitare të paligjshme dhe të dënueshme me burg, një nga ligjet më të ashpra të imigracionit të miratuar nga çdo shtet amerikan në kohët moderne. Ligji i quajtur Sb4, i cili pritet të hyjë në fuqi në mars ka ngjallur frikë në të gjithë komunitetin hispanik të Teksasit.

Guvernatori republikan Greg Abbott nënshkroi projektligjin, i cili do të lejojë policinë e shtetit të arrestojë dhe të dëbojë njerëzit që hyjnë ilegalisht në Shtetet e Bashkuara nga Meksika, përveç shkollave dhe spitaleve. Ndërsa dënimet variojnë nga kundërvajtjet deri te krimet që mund të çojnë në burg ose gjoba deri në 2 mijë dollarë. Lëvizja e paprecedentë krijon një përplasje ligjore me qeverinë federale, e cila në përgjithësi themelon dhe zbaton ligjet e imigracionit. Ky vjen në kohën e rritjes së emigracionit të paligjshëm dhe shqetësimit publik për trajtimin e kufirit nga presidenti amerikan Joe Biden.

Duke folur në një ceremoni të nënshkrimit të drejtpërdrejtë për masën transmetim në Broënsville, në kufirin SHBA-Meksikë, Abbott ka akuzuar presidentin Joe Biden se “nuk ka bërë asgjë për të ndaluar emigracioni i paligjshëm”. Kalimi i kufirit ilegalisht është tashmë një krim federal, por shkeljet aktualisht trajtohen si çështje civile nga sistemi i gjykatave të imigracionit.