“Të drejtat e njeriut dhe aksesi ndaj abortit janë vlera evropiane”

Europa do të jetë e kujdesshme për të siguruar që të gjitha shtetet të respektojnë të drejtat e njeriut dhe aksesin ndaj abortit.

Kjo ishte deklarata e kryeministres franceze, partia e së cilës i përket ekstremit të djathtë, dhe që në Itali u shpall partia fituese.

Elisabeth Borne tha se këto vlera përfshijnë abortin dhe të drejtat themelore të njeriut.

“Në Evropë, ne bartim një numër të caktuar vlerash dhe sigurisht, do të jemi të kujdesshëm, me Presidentin e Komisionit Evropian, që këto vlera për të drejtat e njeriut, për respektimin e njëri-tjetrit, duke përfshirë respektimin e të drejtës së abortit, që të respektohet nga të gjithë”, tha Elisabeth Borne.

Ajo shtoi se Franca respektoi zgjedhjen e italianëve dhe se tani i takon presidentit italian Sergio Mattarella të caktojë një kryeministër.

Komentet e saj erdhën pasi partia e ekstremit të djathtë të Giorgia Melonit fitoi shumicën e votave në zgjedhjet e parakohshme të Italisë të dielën.

Koalicioni i Melonit ka të ngjarë të jetë një nga qeveritë më të djathta dhe më euroskeptike të Italisë që nga Lufta e Dytë Botërore.

Ai përfshin partinë e ekstremit të djathtë të Ligës së Veriut të ish-ministrit të brendshëm Matteo Salvini dhe partinë e krahut të djathtë Go Italy (Forza Italia) të Silvio Berlusconit.

*Tibo News