Spanja propozon pushimet e paguara për menstruacionet

Qeveria e koalicionit të majtë të Spanjës miratoi të martën një projekt-ligj për të përforcuar të drejtat e abortit dhe për ta bërë Spanjën vendin e parë në Evropë që ofron leje me pagesë të financuar nga shteti për gratë që vuajnë nga periudha të dhimbshme të menstruacioneve.

Qeveria e minoritetit të udhëhequr nga socialistët shpreson të garantojë aksesin ndaj abortit në të gjithë Spanjën dhe të destigmatizojë shëndetin menstrual me projektligjin e ri.

“Sot ne dërgojmë një mesazh ndërkombëtar mbështetjeje për të gjitha gratë që po luftojnë për të drejtat e tyre seksuale dhe riprodhuese,” u tha gazetarëve ministrja e Barazisë Irene Montero.

“Ne duhet të garantojmë se janë gratë ato që vendosin se çfarë ndodh me trupin e tyre.”

Nëse miratohet, ligji i ri do të eliminojë pëlqimin prindëror për gratë e moshës 16-17 vjeç që dëshirojnë të ndërpresin shtatzëninë dhe do të heqë periudhën e detyrueshme treditore të reflektimit.

Ai përfshin gjithashtu leje me pagesë për gratë shtatzëna nga java e 39-të dhe garanton shpërndarjen e produkteve menstruale falas në institucionet publike si shkollat ​​dhe qendrat shëndetësore.

Në projektligj thuhet gjithashtu se shtatzënia zëvendësuese, e cila është e paligjshme në Spanjë, është një formë e dhunës ndaj grave.

Reforma e abortit në Spanjë e vitit 2010 i lejoi gratë të ndërpresin shtatzënitë e padëshiruara sipas kërkesës brenda 14 javësh, ose deri në 22 javë në rastet e anomalive të rënda të fetusit.

Projektligji ka nxitur një debat në Spanjë nëse rregulli i pushimit menstrual me pagesë do të ndihmojë apo pengojë gratë në vendin e punës.

“Do të krijojë më shumë konflikt vetëm kur vendos nëse do të punësosh një grua apo jo,” tha studenti 21-vjeçar Pablo Beltran Martin.

Aktorja dhe këngëtarja Cristina Diaz, 28 vjeç, tha: “Nëse një grua ka një periudhë që e pengon atë të punojë, mendoj se është mirë që ajo mund të kërkojë disa ditë pushim si çdo person që ka një problem shëndetësor”.

Projektligji trajton gjithashtu të ashtuquajturin kundërshtim të ndërgjegjes, i cili u lejon mjekëve të refuzojnë të kryejnë aborte – një temë e debatit të nxehtë midis grupeve të të drejtave dhe aktivistëve të krahut të djathtë. Klinikat shtetërore duhet të ofrojnë një specialist të gatshëm, thotë ai.

Projektligji, i cili do të shkojë në një dëgjim publik përpara një lexim tjetër në kabinet dhe votimit në dhomën e ulët të parlamentit, është ende disa muaj nga miratimi.

Masa e qeverisë spanjolle vjen pasi mijëra mbështetës të të drejtave të abortit u mblodhën në të gjithë Shtetet e Bashkuara të shtunën, të zemëruar nga perspektiva që Gjykata e Lartë së shpejti mund të rrëzojë vendimin historik Roe kundër Wade që legalizoi abortin në mbarë vendin gjysmë shekulli më parë.