Skuterat elektrikë një rrezik për Britaninë e Madhe

Britania duhet të vendosë rregulla të rrepta për skuterat elektrike nëse përdorimi i tyre zgjerohet.

Rregullat e reja mund të vendosën numrin e lëndimeve nga automjetet e paligjshme dhe rreziqet nga zjarri nga bateritë e tyre.

Sipas qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar, këtë vit provat e skuterëve me qira të përbashkët po zhvillohen në 31 rajone të Anglisë.

Britania duhet të rregullojë ligjërisht skuterët elektronikë të rrezikut nga zjarri.

Por, skuterët në pronësi private janë tashmë një pamje e njohur në rrugët e qytetit, edhe pse përdorimi i tyre është i paligjshëm jashtë tokës private.

Deri në qershor të vitit 2021 ka pasur 882 aksidente me skuter elektronikë, duke rezultuar në 931 viktima.

“Përdorimi i paligjshëm i e-skuterëve aktualisht paraqet një rrezik të konsiderueshëm për kalorësit, këmbësorët dhe përdoruesit e rrugëve,” tha Chris Jones, drejtor i shërbimeve ligjore.

Katër organe të tregtisë së sigurimeve i kërkuan në një letër ministrit të transportit Grant Shapps për standarde të qarta për ndërtimin e e-skuterëve dhe pajisjet e sigurisë, duke përfshirë bateritë, karikimin, frenat dhe ndriçimin, dhe nëse nevojiten pajisje mbrojtëse.

Bateritë e litiumit të e-skuterëve përbënin rrezik zjarri.

Tregtarët thanë se qeveria duhet të shikojë gjithashtu se si parkohen e-skuterët, për t’u siguruar që ato të mos bëhen një rrezik sigurie.