Si të mos keni fobi nga avioni

Frika nga fluturimi është e zakonshme dhe vlerësohet se një në dhjetë njerëz ka frikë të fluturojë me një aeroplan. Ka shumë arsye dhe disa prej tyre janë frika nga lartësitë, klaustrofobia, frika nga një aksident i shkaktuar nga moti i keq, shqetësimi për shkak të turbulencave, problemet me ngritjen dhe uljen.

Megjithatë, disa nga këto janë më të lehta për tu trajtuar me informacionin e duhur dhe Reader’s Digest raportoi për disa këshilla të dobishme të ndara me pilotët dhe stjuardesat.

Nëse keni frikë nga moti i keq, zgjidhni fluturimet në mëngjes.

Këshilla e parë vlen për ata që kanë frikë se aeroplani mund të rrëzohet për shkak të motit të keq, i cili duhet të fluturojë në mëngjes sepse ka një mundësi shumë më të madhe për një stuhi pasdite. Dhe kur bëhet fjalë për motin e keq, duhet theksuar se rrufeja nuk mund të dëmtojë avionët që janë projektuar dhe ndërtuar në mënyrë që ata të mund ta përballojnë atë.

Përveç rrufesë, turbulenca nuk është e rrezikshme, megjithëse funksionon në atë mënyrë. Nuk është e mundur që turbulenca të rrëzojë një aeroplan. Pilotët nuk i shmangen turbulencave sepse kanë frikë se avioni do t’i thyejë krahët, por sepse janë të fortë.

Ku të uleni në aeroplan?

Reader’s Digest përcjell edhe disa trika sa i përket hapësirës në avion, ndaj shkruajnë se avioni është si sharrë, më i qëndrueshëm në mes. Prandaj, çdo lëvizje eventuale e trupit të pasagjerit do të jetë më e vogël në rastin e uljes në mes të avionit, afër krahut.

Nëse keni gjithmonë të ftohtë, është mirë të uleni në pjesën e pasme të avionit. Por nëse keni nevojë për ajër më të pastër, zgjidhni pjesën e përparme pasi ajri në aeroplan rrjedh nga përpara në pjesën e pasme.