Si dhe pse të pastroni kufjet tuaja?

Natyrisht, kufjet ju futen në vesh, ndonjëherë për orë të tëra dhe shpesh kur jeni duke bërë gjëra të tjera, nga punët e shtëpisë deri te stërvitja, te udhëtimet. Dhe e gjithë ajo djersë, qime, lëkurë të vdekur, pluhur dhe dyll veshi që veshët tuaj mund të grumbullohen gjatë aktiviteteve tuaja të përditshme do të thotë që kufjet tuaja ndoten!

Sa të pista janë kufjet e tua?

Në thelb, kufjet tuaja janë qendrore për papastërtitë, mikrobet dhe bakteret. Në një studim që mat vëllimin e mikroorganizmave në sipërfaqe të ndryshme, kufjet që ata testuan ishin mesatarisht pothuajse 120,000 CFU, të cilat janë Njësi Formuese të Kolonive. Pra, në terma laikë, ato ishin ‘të shpifura’!

Studimi zbuloi se kufjet kishin 2700 herë numrin e baktereve të gjetura në një dërrasë prerëse kuzhine, 330 herë më shumë baktere se një tavolinë kuzhine dhe 6 herë më shumë baktere se një rubinet.

Sigurisht, niveli i ndotjes ndryshon me dizajnin e kufjeve. Por gjëja kryesore është se kufjet e veshit kanë nevojë për pastrim, mbi të gjitha sepse kufjet e ndotura mund të çojnë në infeksione të veshit.

Si të pastroni kufjet tuaja?

  • Mbajini kufjet tuaja me anën e rrjetës të kthyer nga poshtë. Më pas, me një furçë dhëmbësh me kokë të vogël, të butë dhe të thatë, fshijini me butësi rrjetën e telit për të hequr mbeturinat e dukshme dhe përpiquni të mos pengoni atë që bie.
  • Më pas, merrni një kapëse letre ose ndonjë mjet tjetër të hollë, edhe pse jo një kunj, futeni butësisht në të çarat e vështira për t’u marrë për të hequr çdo papastërti të mbetur.
  • Së fundmi, dezinfektoni kufjet tuaja duke i fshirë me një leckë të butë të lyer me alkool ose dezinfektues duarsh.