Shtyhet hapja e shkollave për shkak të shpërthimit të kolerës

Kthimi i fëmijëve në shkolla në Zambi është shtyrë për tre javë për shkak të një epidemie kolere që ka nisur që nga tetori në vendin e pjesës jugore të Afrikës dhe ka marrë jetën e 150 personave.

“Shkollat ​​publike dhe private do të qëndrojnë të mbyllura edhe për tre javë të tjera pas datës së hapjes së tyre zyrtare më 8 janar. Shkollat ​​do të rihapen më 29 janar. Vendi ka parë një rritje kohët e fundit të rasteve dhe vdekjeve nga kolera”, tha ministri i Arsimit gjatë një konference për shtyp.

Sipas shifrave të fundit të qeverisë në Lusaka, ka pasur mbi 4,000 raste dhe 150 vdekje, me fjalë të tjera një normë fataliteti prej 3.7%.Sipas të dhënave zyrtare, të paktën 342 raste të reja dhe 23 vdekje u konfirmuan në 24 orët e mëparshme. Autoritetet e Zambisë njoftuan në fund të dhjetorit se po rritnin fushatën kundër shpërthimit, veçanërisht duke shpërndarë klor për të dezinfektuar ujin e kontaminuar.Kolera është në rritje në Afrikë, paralajmëron Organizata Botërore e Shëndetësisë.

Sëmundja e shkaktuar nga bakteri i kolerës, pas një periudhe të shkurtër inkubacioni prej dy deri në pesë ditë, shkakton diarre akute, të vjella, dehidratim dhe nëse nuk trajtohet menjëherë vdekje brenda edhe disa orësh. Është jashtëzakonisht i rrezikshëm për fëmijët e vegjël.