Shfaqja e parë e modës indigjene në Brazil si ‘rezistencë’

Duke veshur me krenari fustane madhështore me pendë, modelet i këndojnë shiut ndërsa një grimier vizaton modele gjeometrike në fytyrat, krahët dhe kofshët e tyre në përgatitje për shfaqjen e parë të modës indigjene të Brazilit.

Moan është një nga 37 modelët që përfaqëson 15 grupe indigjene të Brazilit për të marrë pjesë në Ekspozitën Ndërkulturore njëmujore të Modës Indigjene në qytetin më të madh të Amazonës braziliane.

Për të gjithë muajin prill, pasarela do të presë krijimet e 29 stilistëve autoktonë.

Dizajnerët përdorin elementë natyralë në krijimet e tyre, duke përfshirë dhëmbët në formë shtize, një derr Amazonian, frutin e kuq të guaranës, farat acai dhe lëvozhgat e kokosit.

Në pistë, moderatorja shpall përkatësinë etnike të secilës modele dhe shpjegon simbolikën pas veshjeve dhe aksesorëve që veshin.

Shfaqja e së shtunës u organizua në Pallatin Rio Negro, një ndërtesë e fillimit të shekullit të XX që tani shërben si qendër kulturore.

Ndërsa modelet ecnin në pasarelë me duartrokitje mirënjohëse, mijëra brazilianë indigjenë u mblodhën në kryeqytetin Brasilia, për një ngjarje masive të kampingut vjetor të quajtur Terra Livre (Toka e Lirë).

Mbledhja është njëkohësisht një tubim për të drejtat indigjene dhe një protestë kundër qeverisë së presidentit të ekstremit të djathtë Jair Bolsonaro, i cili është në favor të hapjes së rezervave indigjene, tashmë të goditura rëndë nga shpyllëzimi, për kompanitë e minierave dhe bujqësore.