Sa orë gjumë na nevojitet?

Pavarësisht se kush jeni apo çfarë bëni, gjumi është thelbësor për shëndetin tuaj.

Megjithatë, kur jetës i shtohen angazhimet, mund të jetë një nga gjërat e para që neglizhohet ose sakrifikohet.

 

Për t’ju përgjigjur pyetjeve që mund të kemi për orët e gjumit që na nevojiten, duhet të kemi parasysh disa gjëra.

Të gjithë kanë nevoja dhe preferenca unike, kërkesat individuale të gjumit nuk bëjnë përjashtim.

Megjithatë, sasia e gjumit që ju nevojitet për një natë përcaktohet kryesisht nga mosha juaj.

 

Rekomandimet zyrtare për kohëzgjatjen e gjumit ndahen sipas grupmoshës :

  • Të moshuarit (65+): 7–8 orë
  • Të rriturit (18–64 vjeç): 7–9 orë
  • Adoleshentët (14–17 vjeç): 8–10 orë
  • Fëmijët e shkollës (6–13 vjeç): 9–11 orë
  • Fëmijët parashkollorë (3-5 vjeç): 10-13 orë (përfshirë gjumin dremitjen)
  • Fëmijët e vegjël (1–2 vjeç): 11–14 orë (përfshirë dremitjet)
  • Foshnjet (4–12 muaj): 12–15 orë (përfshirë dremitjet)
  • Të porsalindurit (0–3 muaj): 14–17 orë

 

Megjithatë, disa njerëz mund të kenë nevojë për më shumë ose më pak gjumë sesa rekomandohet përgjithësisht, në varësi të faktorëve të ndryshëm.

Cilësia e gjumit tuaj mund të ndikojë gjithashtu.

Nëse cilësia juaj e gjumit është e dobët, mund të ndiheni të lodhur edhe pasi keni marrë atë që mund të konsiderohet si gjumi i mjaftueshëm.

Në të kundërt, nëse po bëni gjumë me cilësi të mirë, mund t’ia dilni më mirë me pak më pak orë.

Prandaj, nuk është e rëndësishme të përqendrohemi vetëm tek orët e gjumit, por edhe te cilësia.

Kushtojini vëmendje mënyrës sesi ndiheni gjatë ditës për të përcaktuar nëse po merrni sasinë e duhur për ju.

 

Nëse jeni duke fjetur mjaftueshëm, duhet të ndiheni energjik gjatë ditës.

Nëse e shihni se jeni të plogësht ose shpesh të lodhur, do të kuptoni se nuk po flini mjaftueshëm dhe duhet të ndryshoni oraret.