Rusia bëhet furnizuesi më i madh i Kinës me naftë

Rusia është bërë furnizuesi më i madh i Kinës me naftë pasi vendi i shiti Pekinit naftë të papërpunuar me zbritje mes sanksioneve për luftën në Ukrainë.

Importet e naftës ruse u rritën me 55% nga një vit më parë në një nivel rekord në maj, duke zhvendosur Arabinë Saudite si ofruesi më i madh i Kinës.

Kina ka rritur blerjet e naftës ruse pavarësisht kërkesës së zvogëluar nga frenimi i Covid-it dhe një ekonomi e ngadalësuar.

Në shkurt, Kina dhe Rusia deklaruan se miqësia e tyre “nuk kishte kufij”.

Dhe kompanitë kineze, duke përfshirë gjigantin shtetëror të rafinimit Sinopec dhe Zhenhua Oil, kanë rritur blerjet e tyre të naftës së papërpunuar ruse në muajt e fundit pasi iu ofruan zbritje të mëdha pasi blerësit në Evropë dhe SHBA shmangën energjinë ruse në përputhje me sanksionet për luftën e saj kundër Ukrainës.

Sipas të dhënave nga Administrata e Përgjithshme Kineze e Doganave, importet në Kinë, të cilat përfshijnë furnizimet e pompuara përmes tubacionit të Oqeanit Paqësor të Siberisë Lindore dhe dërgesat nga deti, arritën në rreth 8.42 milion ton muajin e kaluar.

Kjo e shtyu Arabinë Saudite – dikur burimi më i madh i naftës bruto të Kinës-në vendin e dytë me 7.82 milionë tonë.

*Tibo News