Reagon Rama pas reportazhit në Rai3: Të ngulmosh në gabim është djallëzore

Kryeministri Edi Rama ka reaguar pas një dokumentari të publikuar në televizionin italian Rai3, në të cilin hidhen pretendime dhe akuza në adresë të Sekretarit të Përgjithshëm të Kryeministrisë Engjëll Agaçi dhe vëllait të Edi Ramës, Olsi Rama. Rama ka përcjellje reagimin e tij në rrjetin social X në gjuhen italiane, teksa mes fjalësh thotë se të ngulmosh në gabim është djallëzore.

Sipas Ramës, reportazhi italian ka sulmuar Kryeministren e Italisë Giorgia Meloni në kurriz të Shqipërisë dhe kjo për marrëveshjen e emigrantëve, të cilët do të stresohen në Gjadër të Shëngjinit.

Edi Rama: 

Gjyshja që më mësoi italisht më thoshte shpesh se të gabosh është njerëzore, por të ngulmosh është djallëzore. Ajo që më kujton tani ky gabim i radhës i Rai3 është se drejtuesi i emisionit insiston me forcë me të njëjtat falsifikime që u transmetuan në episodin e neveritshëm për Shqipërinë. Ai thotë se Sekretari i Përgjithshëm i Kryeministrisë “e ka vërtetuar me fakte atë që kemi thënë”.

Fatkeqësisht, në episodin që ai mbron pa dobi, jo vetëm që nuk u fol për pyetjen e kryqëzuar me shkrim të viktimës së sulmit brutal, por para auditorit të “Report” iu tha se sekretari Agaçi nuk pranoi të përgjigjej.

Sikur të mos mjaftonte kjo gënjeshtër e bujshme, gazetari i tij doli të nesërmen në një televizion shqiptar për të ripërsëritur habinë e tij për faktin se pyetjeve të tij nuk u ishte përgjigjur kurrë, ndërsa siç tregojnë faktet ai i kishte marrë të gjitha përgjigjet me shkrim dhe brenda afatit që kishte kërkuar.

Më pas ai vetë konfirmon se “Report” ka gënjyer kur shton se “në email-in e përgjigjes së Agaçit, ai konfirmon se ishte avokat i disa trafikantëve të drogës”.

Nëse ky është shërbim publik, unë jam Federico Fellini. Dhe nëse për këtë program të Shërbimit Publik një avokat penal nga një shtet ligjor, i cili si rregull nuk jeton duke mbrojtur shenjtorët, por duke mbrojtur supozimet kriminale ose kriminelët e dënuar, prandaj duhet të sulmohet sikur të ishte vetë një kriminel, kështu që këtu për të gjetur një logjikë të ngjashme është e pashmangshme t’i drejtohemi kujtimit të Shqipërisë kur figura e avokatit mbrojtës u varros nga regjimi gjakatar komunist si lebrozët në mesjetë.

Dhe kulmi vjen, gazetari thotë, sikur të kishte bërë një zbulim befasues, se Agaçi “konfirmoi se ka kontribuar, që kur u bë këshilltar ligjor i Ramës, për zbatimin e protokollit” për emigrantët mes Italisë dhe Shqipërisë, duke përdorur edhe pak logjikë bruto, pasi Sekretari i Përgjithshëm i Këshillit të Ministrave nuk është këshilltari im ligjor, por ai ka mbajtur postin më të rëndësishëm institucional në Administratën Publike që nga viti 2013 ndërsa protokolli daton në vitin 2023.

Për respekt të Shërbimit Publik dhe gjithashtu si një detyrim ndaj dinjitetit të autorëve të këtij episodi shumë të gabuar të “Report”, për momentin përpiqem të besoj se gjithsesi i gjithë kjo furi për të sulmuar Giorgia Melonin në kurriz të Shqipërisë nuk ishte një mëkat me keqbesim ndaj vendit tim dhe se edhe përfshirja e shpifjeve nga Shqipëria në Itali, (duke përfshirë në punët e Shërbimit Publik edhe shpifjet ndaj vëllait tim kundër të cilave ai tashmë kishte bërë ankesë dhe pret fjalën e drejtësisë) ndodhi vetëm si rezultat i një lehtësie të padurueshme të qenies që gjithnjë e më shpesh në kohët e sotme fatkeqësisht pushton fuqinë fisnike të informacionit dhe e shndërron botën e së drejtës për lirinë e informacionit në një botë të shtypjes së lirive dhe të drejtave të njeriut.

Duke e siguruar gazetarin e RaiTre se gjyshja ime vazhdon të ketë të drejtë edhe në vdekje, e këshilloj me dashuri të dëgjojë “shenjtoren” dhe të mos ngulmojë në gabimin e atij episodi të tmerrshëm, por thjesht të mbyllë këtë faqe të palavdishme, duke publikuar ndoshta edhe këtë “kontributin tim të vogël” për shëndetin e Shërbimit Publik Italian.