Qytetërimi Maja: Arkeologët gjejnë një qytet të lashtë në xhungël

Arkeologët në Meksikë kanë zbuluar mbetjet e një qyteti të lashtë Maya thellë në xhunglën e Gadishullit Jukatan.

Ekspertët gjetën disa struktura të ngjashme me piramidën me lartësi më shumë se 15 metër.

Qeramika e zbuluar në vend duket se tregon se ajo ishte e banuar midis viteve 600 dhe 800 pas Krishtit, një periudhë e njohur si klasike e vonë.

Arkeologët e kanë quajtur vendin Ocomtún.

Anëtarët e fisit Maja konsiderohen të kenë qenë prej një nga qytetërimet e mëdha të hemisferës perëndimore, të njohur për tempujt e tyre piramidale dhe ndërtesat e mëdha prej guri në një zonë që tani është në jug të Meksikës, Guatemalës dhe Belizes.

Këto mbetje të fundit u gjetën në një rezervë ekologjike në shtetin Campeche, një zonë kaq e dendur me bimësi sa që është eksploruar pak.

Instituti Kombëtar për Historinë dhe Historinë e Meksikës (INAH) tha se zbulimi i tij ishte rezultat i punës në terren që synonte dokumentimin e arkeologjisë së Ultësirës Qendrore të Majave, një zonë që përfshin 3000 km katrorë xhungël të pabanuar.

INAH tha se skanimi me lazer në ajër i kryer nga Universiteti i Hjustonit kishte ndihmuar ekipin hulumtues të dallonte “përqendrimet e shumta të strukturave parahispanike”.

Ivan Sprajc, i cili drejtoi ekipin, tha se ata ishin më të befasuar nga zbulimi i një terreni të ngritur të rrethuar nga ligatinat.

Në atë terren të ngritur, ata gjetën disa ndërtesa të mëdha, duke përfshirë një sërë ndërtesash në formë piramide me përmasa më shumë se 15 m.

“Vendi do të kishte shërbyer si një qendër e rëndësishme rajonale”.

Kolonat cilindrike prej guri që i shtynë kërkuesit të emërtojnë sitin Ocomtún ishin ndoshta hyrje të dhomave në pjesët e sipërme të ndërtesave, shtoi ai.

Sipas Sprajc, siti ndoshta ka pësuar ndryshime të konsiderueshme midis viteve 800 dhe 1000 pas Krishtit përpara se të binte viktimë e kolapsit të qytetërimit Maya në shekullin e 10-të.