Provinca kanadeze eksperimenton me dekriminalizimin e drogave të forta

Provinca kanadeze e British Columbia po fillon një gjyq për dekriminalizimin e sasive të vogla të drogave të forta si kokaina dhe heroina.

Nga e marta, të rriturit mund të posedojnë deri në 2.5 g barna të tilla, si dhe metamfetaminë, fentanil dhe morfinë.

Qeveria federale e Kanadasë pranoi kërkesën e provincës së bregdetit perëndimor për të provuar eksperimentin tre-vjeçar.

Ajo ndjek një politikë të ngjashme në shtetin e afërt amerikan të Oregon, i cili dekriminalizoi drogat e forta në vitin 2020.

Përpara nisjes së pilotit, British Columbia dhe zyrtarët federalë përshkroi rregullat sipas përjashtimit të miratuar federalisht nga Akti i Drogave dhe Substancave të Kontrolluara.

Ndërsa këto substanca do të mbeten të paligjshme, të rriturit që posedojnë një total prej më pak se 2.5 g të drogës nuk do të arrestohen, akuzohen ose do t’u sekuestrohen substancat e tyre. Në vend të kësaj, atyre do t’u ofrohet informacion mbi shërbimet shëndetësore dhe sociale të disponueshme.

Ministrja federale e shëndetit mendor dhe varësive, Carolyn Bennett të hënën e quajti masën “një ndryshim monumental në politikën e drogës që favorizon nxitjen e marrëdhënieve të besimit dhe mbështetjes në shërbimet shëndetësore dhe sociale në vend të kriminalizimit të mëtejshëm”.

Rreth 10,000 banorë kanë vdekur nga mbidoza e drogës që kur British Columbia shpalli drogën si një emergjencë të shëndetit publik në vitin 2016.

Mijëra oficerëve të policisë në provincë u është ofruar trajnim për ndryshimin e rregullave, duke përfshirë ata në Vankuver, qyteti më i madh në provincë.

Programi do të zgjasë nga 31 janari 2023 deri më 31 janar 2026, përveç nëse anulohet nga qeveria federale.

Disa ekspertë kanë vënë në pikëpyetje kufirin e 2.5 g, duke thënë se nuk mjafton për të llogaritur zakonet e shumë të varurve.

*Tibo News