Porche sfidon trazirat e tregut

Marka e makinave luksoze, Porche ka debutuar me një vlerësim prej gati 72.5 miliardë dollarësh. Kjo ishte në krye të gamës së çmimeve të vendosur nga firma mëmë Volkswagen.

Mes një rënieje të madhe për tregjet më të gjera, Porsche provoi përjashtimin. Pjesa e saj u rrit me mbi 4% pas orës së parë të tregtisë. Shitja e kësaj kompanie, renditet si një nga listimet më të mëdha në Evropë. Ajo vlerëson Porsche pothuajse me të njëjtin çmim si VW, dhe përpara rivalëve si Ferrari. Në total, ajo duhet të gjenerojë rreth 19 miliardë dollarë për Volkswagen.

Kjo ka të ngjarë të përdoret për të ndihmuar në financimin e kalimit të saj drejt makinave elektrike.

CEO i Porsche, Oliver Blume, në një deklaratë pas debutimit të rradhës u shpreh:

“Ne jemi të bindur që ka ende më shumë gjëra mes tek ne. Ne do të arrijmë pavarësinë dhe lirinë e veprimit më të madhe sipërmarrëse. Ne duam të bëhemi edhe më të shpejtë, më fleksibël dhe më të fokusuar. Porsche do të jetë në gjendje të vazhdojë të përfitojë nga sinergjitë brenda Grupit Volkswagen.”

Disa investitorë kishin ngritur pikëpyetje nëse tani ishte koha e duhur për listim me tregjet që po përballen me trazira nga lufta në Ukrainë dhe krizën energjetike që rezultoi. VW thotë se në fakt është momenti perfekt, me menaxherët e fondeve që kanë shumë nevojë për një aksion të qëndrueshëm dhe tërheqës për të investuar.

Familjet Porsche dhe Piech do të mbeten lojtarë të mëdhenj, me një aksion prej 25% plus një aksion, efektivisht një pakicë bllokuese.