Polonia blen sisteme radarësh amerikanë për të monitoruar kufijtë e saj verilindorë

Polonia nënshkroi një marrëveshje me Shtetet e Bashkuara për dorëzimin e një sistemi zbulimi të hapësirës ajrore prej 960 milionë dollarësh për të monitoruar kufijtë e saj verilindorë.

Kështu u shpreh ministri i Mbrojtjes, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Polonia do të jetë vendi i dytë në botë që do të përdorë këtë sistem. “Marrëveshja përcakton sigurinë tonë, është një tjetër akt bashkëpunimi mes Polonisë dhe SHBA-së”, tha ministri.

Polonia ka rritur shpenzimet e mbrojtjes këtë vit në rreth 4% të prodhimit të brendshëm bruto, ndërsa kërkon të forcojë forcat e saj të armatosura pas pushtimit rus të Ukrainës. Ajo synon të investojë 10 miliardë zloty (2.6 miliardë dollarë) në mbrojtjen e kufirit lindor.