Plani kinez me 12 pika për Ukrainën

Në një plan 12 pikësh i anonçuar më parë për zgjidhjen e konfliktit në Ukrainë kërkon armëpushim dhe negociata për paqen. Kina do të paraqitet si konstruktive, megjithëse mban marrëdhënie të ngushta me Rusinë. Kina ka bërë thirrje për armëpushim mes Ukrainës dhe Rusisë. Përveç kësaj Pekini kërkon fillimin e bisedimeve të paqes dhe dhënien fund të luftës. Kërkesat e Kinës janë pjesë e një plani 12 pikësh që Ministria e Jashtme në Pekin i publikoi në 1-vjetorin e fillimit të sulmit rus mbi Ukrainën. Po ashtu ky vend kërkon dhënien fund të sanksioneve kundër Rusisë, masa për sigurimin e centraleve atomike, krijimin e korridoreve humanitarë për evakuimin e civilëve, si edhe hapa për sigurimin e eksportit të drithërave.

Në të njëjtën kohë në planin kinez kërkohet që të merren seriozisht interesat legjitime të sigurisë të të gjitha shteteve. Me këtë Kina i referohet argumentimit rus, se duhet të mbrohet kundër SHBA dhe NATO-s. Nga ana tjetër qeveria e Pekinit ka kërkuar dhënien fund të mentalitetit të luftës së ftohtë, një përcaktim standard kinez ky, për atë që nga Kina sheh si hegjemoni amerikane dhe përzierje në çështjet e vendeve të tjera. Kina i trembet një shkallëzimi të luftës dhe daljen jashtë kontrolli të saj.

Presidenti ukrainas, Volodymyr Zelensky e ka përshëndetur planin e paqes para publikimit dhe ka bërë fjalë për një hap të parë të rëndësishëm. “Që Kina në përgjithësi ka filluar të flasë për paqen në Ukrainë, mendoj se nuk është gjë e keqe”, tha Zelensky.