Piktura e Warhol e Marilyn Monroe shitet për $195mln

Një pikturë ikonë e Marilyn Monroe nga Andy Warhol është shitur në ankand për 195 milionë dollarë duke e bërë atë veprën më të shtrenjtë të artit të shekullit të 20-të të shitur ndonjëherë.

Piktura, Shot Sage Blue Marilyn, u pikturua nga Warhol në 1964 duke përdorur një fotografi të famshme si frymëzim.

Shuma është gjithashtu më e larta e paguar ndonjëherë për një vepër arti amerikane.

Ankandi i Christie’s në Nju Jork u pa gjerësisht si një simbol i shëndetit të tregut të artit luksoz.

Përpara ankandit, Christie’s shkroi se piktura është “një nga imazhet më të rralla dhe më transhendente në ekzistencë”, me një çmim shitje “në rajon” prej 200 milion dollarë.

Ankandi përfundoi me një çmim shitjeje prej 170 milionë dollarësh, i cili u rrit në 195 milionë dollarë, duke marrë parasysh taksat dhe tarifat.

Çmimi rekord i mëparshëm për një pjesë të veprës së artit amerikan ishte 110.5 milionë dollarë për një pikturë të kafkës së krijuar në vitin 1982 nga shoku dhe nganjëherë konkurrenti i Warholit, Jean-Michael Basquiat.

Çmimi përfundimtar gjithashtu thyen rekordin e mëparshëm për një vepër arti të shekullit të 20-të, të vendosur në vitin 2015 kur një pikturë e vitit 1955 nga Pablo Picasso – Les Femmes d’Alger (Versioni O) – u shit për 179.4 milion dollarë, përfshirë tarifat.

Në mars, George Frei, kryetari i bordit të Fondacionit Thomas and Doris Amman, tha në një deklaratë se piktura e Monroe “dëshmon për fuqinë e saj vizuale të pazhdukshme në mijëvjeçarin e ri”.

“Gruaja Marilyn është zhdukur; rrethanat e tmerrshme të jetës dhe vdekjes së saj janë harruar,” tha Frei. “E gjitha që ka mbetur është buzëqeshja enigmatike që e lidh atë me një buzëqeshje tjetër misterioze të një zonje të shquar, Mona Lizës”.

Bloomberg raporton se ofertuesi fitues ishte tregtari amerikan i artit Larry Gagosian, i cili zotëron një zinxhir galerish arti.

Sipas Christie’s, të gjitha të ardhurat nga shitja do të shkojnë për fondacionin Thomas and Doris Ammann Cyrih me bazë në Zvicër, i cili punon për të krijuar programe të kujdesit shëndetësor dhe arsimor për fëmijët në mbarë botën.

Ankandi i të hënës është i pari nga një seri ankandesh arti të planifikuara nga Christie’s dhe Sotheby’s gjatë dy javëve të ardhshme, të konsideruara gjerësisht si një test i shëndetit të tregut të artit luksoz në epokën pas pandemisë.

Philip Hoffman, themeluesi i kompanisë këshillimore me bazë në Nju Jork, Fine Art Group, tha për New York Times se ekziston një “një sasi e madhe e kërkesës së mbyllur” për art.

“Të gjithë prisnin momentin e duhur,” tha ai. “Dhe ka ardhur momenti i duhur.”