Ophiuchus dhe teoria e shenjës 13 të horoskopit

Fjala Ophiuchus mund të mos tregojë asgjë për shumicën e njerëzve, por për ata që e duan dhe e njohin botën e astrologjisë Ophiuchus është identifikuar si shenja e 13-të e zodiakut.

Astronomi i lashtë grek Ptolemeu përfshiu Ophiuchus në listën e tij të 48 yjësive, duke e dokumentuar atë në shekullin e dytë, dhe ende njihet si një nga 88 yjësitë moderne.

Sot ka disa astrologë që e konsiderojnë atë si shenjën e 13-të të zodiakut. Në fakt astrologu Stephen Schmidt propozoi përfshirjen e Ophiuchus në ciklin zodiak në vitin 1970 dhe u propozua përsëri në vitin 1995.

Megjithatë, NASA e hodhi poshtë mundësinë e shtimit të Ophiuchus në 12 yjësitë që përbëjnë ciklin zodiak, duke e mbyllur teorinë se ka 13 shenja të zodiakut.

Por çfarë është konstelacioni Ophiuchus?

Emri i kësaj plejade të madhe do të thotë “gjarpërmbartës” në greqishten e lashtë. Dikur në latinisht quhej Serpentarius, që do të thotë saktësisht e njëjta gjë.

Në mitologjinë greke, Ophiuchus thuhej se përshkruante perëndinë Apollon duke luftuar me gjarprin që ruante tempullin e perëndeshës Gaia në Delphi.

Kur Apolloni vrau gjarprin, ai u bë tempulli i tij dhe pikërisht atëherë ai dhuroi Orakullin e Pithias si një mjet për të përcjellë profecitë e tij.

Miti pati variacione me kalimin e viteve, por shoqërohej gjithmonë me një njeri që luftonte një gjarpër.

Shekuj para Ptolemeut, babilonasit, të cilët ishin astronomë të njohur, dinin për plejadën e 13-të të Ophiuchus, e cila u shfaq rreth 30 nëntorit deri më 18 dhjetor, dhe ndodhet midis Akrepit dhe Shigjetarit.

Babilonasit ishin të parët që krijuan konceptin e zodiakut bazuar në 12 yjësi astrologjike. Ndërsa Toka rrotullohet rreth diellit, dielli duket se kalon nëpër secilën prej 12 seksioneve të zodiakut.

Pra, për t’u përshtatur me kalendarin vjetor 12-mujor që ata krijuan, i cili bazohej tek hëna, ata krijuan zodiakun me 12 yjësi.

Prandaj, babilonasit e lanë Ophiuchusin jashtë zodiakut. Dhe Perëndimi ka vazhduar të përdorë të njëjtin zodiak 12-mujor që atëherë.

Po kështu, grekët e lashtë e përdornin gjithashtu këtë zodiak, me çdo shenjë që përfaqësonte një nga dymbëdhjetë perënditë e malit Olimp.

Çdo perëndi është mbrojtësi i shenjës së tij dhe çdo shenjë tregon një lloj personaliteti të ndryshëm, me pikat e forta dhe të dobëta të veta.

Në dekadat e fundit, disa astrologë kanë argumentuar për ndryshimin e ciklit të zodiakut në 13 yjësi. Në vitet që kur u krijua interneti, shumë histori kanë qarkulluar duke pretenduar se vetë NASA po ndryshon zodiakun duke përfshirë 13 shenja. Në vitin 2016, pati një keqkuptim që bëri që shumë njerëz të besonin se NASA me të vërtetë kishte ndryshuar tashmë zodiakun dhe kishte shtuar Ophiuchus. Kjo u bazua në një artikull për fëmijët se si astronomia, yjësitë dhe astrologjia kanë ndryshuar me kalimin e kohës.

Natyrisht, NASA ka mbyllur teori të tilla që ngatërrojnë astronominë me astrologjinë.

NASA thekson shpesh herë se astrologjia është diçka tjetër, është besimi se pozicionet e yjeve dhe planetëve mund të ndikojë në ngjarjet njerëzore dhe nuk është shkencë.

Pavarësisht nga ndonjë keqkuptim apo thashethem, nocioni i një shenje të 13-të të zodiakut nuk mori hov në Perëndim. Sidoqoftë, ai ishte disi i popullarizuar në Japoni dhe është një kujtesë e bukur e legjendave të përjetshme të Greqisë antike.

*Ophiuchus dhe teoria e shenjës 13 të horoskopit.Ophiuchus dhe teoria e shenjës 13 të horoskopit.Ophiuchus dhe teoria e shenjës 13 të horoskopit.Tibo News.