Netflix raporton humbjen më të madhe në dekada

Netflix Inc njoftoi se inflacioni, lufta në Ukrainë dhe konkurrenca e ashpër kontribuuan në humbjen më të madhe të abonentëve në më shumë se një dekadë dhe parashikuan humbje më të thella në vazhdim, duke shënuar një ndryshim të papritur të fatit për një kompani transmetimi që ka lulëzuar gjatë pandemisë.

Kompania tha se humbi 200 000 abonentë në tremujorin e saj të parë, duke rënë shumë larg nga parashikimi i saj për shtimin e 2.5 milionë abonentëve. Pezullimi i shërbimit në Rusi pas pushtimit të Ukrainës mori një dëm, duke rezultuar në humbjen e 700 000 anëtarëve.

Wall Street bëri që aksionet e Netflix të bien 26% pas ziles të martën dhe fshinë rreth 40 miliardë dollarë të vlerës së saj të tregut të aksioneve. Që kur paralajmëroi në janar për rritje të dobët të abonentëve, kompania ka humbur gati gjysmën e vlerës së saj.

Rritja e vonuar e abonentëve po e shtyn Netflix-in të mendojë të ofrojë një version me çmim më të ulët të shërbimit me reklama, duke përmendur suksesin e ofertave të ngjashme nga rivalët HBO Max dhe Disney+.

Netflix ofroi një parashikim të zymtë për tremujorin e pranverës, duke parashikuar se do të humbiste 2 milionë abonentë, pavarësisht rikthimit të serialeve kaq të pritura si Stranger Things dhe Ozark dhe debutimit të filmit The Grey Man, me Chris Evans dhe Ryan Gosling.

Tërheqja kapi aksione të tjera të lidhura me transmetimin e videos, me Roku që ra më shumë se 6%, Walt Disney me 5% dhe Warner Bros Discovery me 3.5%.

CEO i Netflix u tha investitorëve se pandemia kishte “krijuar shumë zhurmë”, duke e bërë të vështirë për kompaninë të interpretonte rritjen dhe zbaticën e biznesit të saj të abonimit gjatë dy viteve të fundit. Tani, duket se fajtori është një kombinim i konkurrencës dhe numri i llogarive që ndajnë fjalëkalime, duke e bërë më të vështirë rritjen.