Në Spanjë trenat do të jenë pa pagesë për 4 muaj

Udhëtimet me tren në distanca të shkurtra dhe të mesme në Spanjë do të jenë pa pagesë për 4 muaj nga shtatori. Këtë ka njoftuar kryeministri Pedro Sanchez.

Të gjithë trenët e udhëtarëve (Cercanías dhe Rodalies) dhe linjat rajonale të distancave të mesme që mbulojnë udhëtime prej më pak se 300 km të drejtuara nga operatori hekurudhor kombëtar Renfe do të jenë pa pagesë nga 1 shtatori deri më 31 dhjetor.

Zbritja 100 % është e disponueshme vetëm për biletat me shumë udhëtime, jo teke. Udhëtimi me shërbime të tjera, duke përfshirë trenat në distanca të gjata dhe ato të operuara nga kompani të tjera, nuk do të përfshihen.

Kjo mund të nënkuptojë udhëtim falas me tren midis qyteteve si Barcelona dhe Sevilja ose Madridi dhe Bilbao.

Një zbritje prej 50 për qind në biletat e trenit Renfe u prezantua tashmë në qershor nga qeveria spanjolle, në një përpjekje për të ndihmuar udhëtarët. Por, pas rishikimit të gjendjes financiare të vendit, kryeministri Sanchez vendosi t’i bëjë udhëtimet krejtësisht falas për një periudhë të caktuar.

Biletat falas të trenit synojnë të ulin ndikimin e krizës së kostos së jetesës në vend.

Gjermania prezantoi një masë të ngjashme, e cila është ende në fuqi, nga qershori në gusht me një leje të lirë të transportit publik mbarëkombëtar. Kjo do të thotë që udhëtarët mund të shijojnë përdorimin e pakufizuar të shërbimeve lokale dhe rajonale për vetëm 9 € në muaj.

Por Spanja ka vendosur të shkojë një hap më tej duke e bërë udhëtimin me tren në shërbimet e saj Renfe të lirë midis shtatorit dhe dhjetorit të këtij viti.

Biletat falas të hekurudhave do të financohen nga një taksë e re e papritur mbi bankat dhe kompanitë e energjisë që kanë përfituar nga rritja e normave të interesit dhe çmimeve të energjisë. Taksa e re është vendosur të futet në vitin 2023 dhe mund të gjenerojë deri në 7 miliardë euro në dy vjet.

Ai do të përdoret gjithashtu për të ndërtuar 12,000 shtëpi të reja dhe për të financuar programet e bursave për të rinjtë.

*Tibo News