Mjekësia realizon veshin 3D

Mjekët transplantuan me sukses një vesh të printuar 3D të bërë nga qelizat njerëzore te një grua e lindur me një deformim të rrallë të veshit.

Kjo arritje u njoftua nga kompania mjekësore 3DBio Therapeutics, kompania e mjekësisë rigjeneruese që qëndron pas implantit.

Transplanti ishte pjesë e provës së parë klinike të teknologjisë dhe suksesi i tij shënon një hap të madh përpara për inxhinierinë e indeve.

“Nëse gjithçka shkon siç është planifikuar, kjo do të revolucionarizojë mënyrën se si bëhet kjo,” tha për New York Times, Arturo Bonilla, kirurgu i rindërtimit të veshit që drejtoi ekipin që kryente procedurën.

Rreth 1,500 foshnja të lindura në Shtetet e Bashkuara çdo vit kanë mikrotia, një gjendje ku një ose të dy veshët janë të pazhvilluar ose mungojnë plotësisht.

3DBio Therapeutics ka një provë klinike të vazhdueshme me 11 pjesëmarrës që testojnë veshin e saj AuriNovo, një implant indi i personalizuar për të zëvendësuar veshin që mungon tek këta pacientë.

Në mënyrë tipike, pacientët me mikrotia kanë veshë të ndërtuar nga graftet e brinjëve ose materiale sintetike.

Në vend të kësaj, ky proces eksperimental përfshin marrjen e një biopsie nga veshi ekzistues i pacientit dhe nxjerrjen e qelizave të kërcit.

Këto qeliza më pas rriten dhe printohen 3D në formën e veshit të pacientit.

Veshi vazhdon të rigjenerojë kërc gjatë gjithë jetës së pacientëve dhe për shkak se është bërë nga qelizat e tyre, ka më pak gjasa që të refuzohet, tha kompania për The New York Times.

Ka qenë një vit i madh deri më tani për përparimet në teknologjinë e transplantit. Në janar, mjekët i dhanë një pacienti një transplant zemre me një zemër derri, megjithëse pacienti vdiq disa muaj më vonë.

Grupe të tjera kërkimore janë duke punuar në mushkëritë e printuara me 3D dhe enët e gjakut të printuara në 3D.