Misteri me embrionin, shkenca ‘përplasje’ me fenë

Shumë shkencëtarë në Britani po bëjnë thirrje që kufiri aktual 14-ditor në kërkimin mbi embrionin të dyfishohet në 28 ditë, në mënyrë që ata të mund të studiojnë sekretet e paeksploruara të zhvillimit të hershëm njerëzor.

Heqja e ndalimit mund të sjellë përparime të mëdha shkencore për infertilitetin, abortin dhe defektet e lindjes dhe duket se mund të ketë mbështetje publike.

Puna e sapobotuar në terren me 70 persona, e krijuar për të dëgjuar pikëpamje të ndryshme publike mbi temën shumë të diskutueshme, sugjeron se disponimi është i favorshëm.

I financuar pjesërisht nga organi i pavarur qeveritar i Kërkimit dhe Inovacionit në Mbretërinë e Bashkuar së bashku me Wellcome Trust, projekti prej 100,000 £ u zhvillua midis majit dhe korrikut të këtij viti, duke shtruar pyetje etike dhe filozofike rreth idesë së shtrirjes së kufirit.

Grupi që qëndron pas punës Iniciativa për Biologjinë Zhvillimore Njerëzore (HDBI) – thotë se është një hap i parë i rëndësishëm në një debat shumë më të gjatë që do të nevojitet në mënyrë të pashmangshme nëse do të ndryshohen rregullat ligjore rreth eksperimenteve të embrionit.

Organizata të tilla si Right To Life në Mbretërinë e Bashkuar dhe disa grupe fetare kundërshtojnë fuqimisht kryerjen e eksperimenteve mjekësore mbi embrionet njerëzore.

Zëdhënësja e Right To Life në Mbretërinë e Bashkuar, Catherine Robinson, tha: “Embrionet njerëzore nuk duhet të eksperimentohen kurrë”.

Ajo akuzoi projektin se ishte një përpjekje e fshehtë për të lobuar për heqjen e kufirit 14-ditor – diçka që HDBI e mohon. Ai thotë se qëllimi është të kuptohen më mirë shpresat dhe shqetësimet e publikut rreth rregullimit të kërkimit që përfshin embrionet njerëzore.

Shkencë e pandalshme?

Profesor Robin Lovell-Badge, bashkëkryetar i grupit të Mbikëqyrjes HDBI, udhëheqës i grupit të lartë dhe kreu i Laboratorit të Biologjisë së Qelizave Staminale dhe Gjenetikës Zhvillimore në Institutin Francis Crick, tha: “Kur mendojmë se “a jemi në gjendje të ndryshojmë ligjin?” ‘ duhet të jemi shumë të kujdesshëm. Ka një kohë të gjatë kjo kontratë mes shoqërisë dhe studiuesve.

Ai thotë se kufiri 14-ditor në Aktin e Fertilizimit Njerëzor dhe Embriologjisë në Mbretërinë e Bashkuar, i cili daton që nga viti 1990, ishte “gjithmonë një kufi arbitrar” ose një kufi i pranueshëm.

Në atë kohë pati një bum në studimet laboratorike në trajtimet e fertilitetit dhe zhvillimin e hershëm të embrionit. Vëzhgimi i asaj që ndodh mund të ndihmojë për të kuptuar se çfarë mund të shkojë keq.

Shkenca ka përparuar në mënyrë të konsiderueshme që atëherë, duke shtyrë kufirin se sa kohë mund të mbahej gjallë një embrion në zhvillim në një enë për qëllime kërkimore pas fekondimit, nëse kjo do të lejohej ligjërisht.