Lindin 2 këlyshë Panda në Kinë

2 panda gjigante binjake kanë lindur në një qendër mbarështimi në Kinën jugperëndimore, një shenjë progresi për nuskën kombëtare jozyrtare të vendit ndërsa lufton për mbijetesë mes ndryshimeve klimatike dhe humbjes së habitatit.

Këlyshët mashkull dhe femër, të lindur të martën në Qendrën Kërkimore të Pandave Qinling në provincën Shaanxi, janë çifti i dytë i binjakëve. E njëjta nënë gjithashtu lindi në qendër vajza binjake në vitin 2020. Një tjetër panda, Yong Yong, lindi binjakë në qendër në fillim të këtij muaji.

Mediat shtetërore nuk folën për babanë, por veterinerët kinezë prej vitesh kanë përdorur inseminimin artificial për të rritur popullsinë e kafshëve, të cilat riprodhohen rrallë në natyrë dhe mbështeten në një dietë me bambu në malet e Kinës perëndimore.

Përpjekjet kanë dhënë rezultat, pasi popullsia e pandave të egra është rritur gradualisht, duke arritur në rreth 1800. Rreth 500 të tjerë jetojnë në kopshte zoologjike dhe rezervate, shumica në provincën malore, shumë të pyllëzuar të Sichuan.

Prekja në tokën e tyre nga fermerët dhe industria ka zvogëluar hapësirën e pandave duke i shkëputur ato nga popullatat e tjera me të cilat mund të shumohen.

Ashtu si pjesa më e madhe e Kinës qendrore dhe perëndimore, Sichuan është goditur nga temperaturat e larta të verës dhe thatësira këtë vit që kanë shkaktuar zjarre në pyje dhe tharje të të korrave dhe pyjeve, që përgjithësisht i atribuohen ndryshimeve klimatike globale.

 

*TiboNews