Koreja e Veriut zhvillon armët me kriptovaluta të vjedhura

Koreja e Veriut po financon programin e saj të armëve me kriptovaluta të vjedhura përmes sulmeve kibernetike. Ky përfundim erdhi pas një raporti të zbuluar të OKB-së.

Pheniani po zhvillon programet e tij bërthamore dhe raketore balistike që nga viti i kaluar dhe sulmet kibernetike kanë qenë një burim i rëndësishëm të ardhurash për ta.

Sipas raportit, midis 2020 dhe mesit të vitit 2021, hakerat e Koresë së Veriut vodhën më shumë se 50 milionë dollarë nga të paktën tre shkëmbime kriptomonedhash.

Monitoruesit cituan gjithashtu një raport muajin e kaluar nga firma e sigurisë kibernetike Chainalysis, e cila thoshte se Koreja e Veriut nxori pothuajse 400 milionë dollarë asete dixhitale vetëm vitin e kaluar në sulmet kibernetike.

Në po të njëjtën kohë ka pasur një përshpejtim të dukshëm të testimit të raketave nga Pheniani.

Shtetet e Bashkuara dhe të tjerët thanë të premten se Koreja e Veriut kishte kryer nëntë lëshime raketash balistike vetëm në janar, duke shtuar se ishte numri më i madh në një muaj të vetëm në historinë e programit të armëve të vendit.

Koreja e Veriut ka qenë subjekt i sanksioneve të OKB-së që nga viti 2006 në një përpjekje për të synuar financimin për programet e saj bërthamore dhe raketore balistike.