Katër hapa për një zemër të shëndetshme

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, sëmundjet kardiovaskulare janë shkaku i parë i vdekjeve në mbarë botën. Zemra është një organ jetik i trupit dhe është përgjegjëse për pompimin e gjakut në të gjitha pjesët, duke përfshirë edhe organet periferike. Ai gjithashtu ruan një rrjedhje të qëndrueshme të gjakut që është jetike për oksigjenimin e të gjitha qelizave dhe indeve. Por gjaku nuk mbart vetëm oksigjenin, por edhe lëndët ushqyese të nevojshme të marra nga ushqimi.Furnizimi i zvogëluar i gjakut mund të çojë në hipoksi dhe madje edhe në dështim të organeve. Muskujt e zemrës punojnë ditë e natë nga lindja deri në vdekje, ndaj është e rëndësishme të ruani një mënyrë jetese të shëndetshme për të mbrojtur këtë organ të rëndësishëm.Dhe ndërsa disa nga faktorët e rrezikut për sëmundjet e zemrës janë jashtë kontrollit tuaj, siç është historia juaj familjare. Megjithatë, faktorët që lidhen me zgjedhjet tuaja të stilit të jetesës janë gjëra që mund t’i ndryshoni dhe mundësisht të zvogëloni rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

4 hapa për një zemër të shëndetshme

Një grusht me arra

Konsumimi i vetëm 100 gram arra në javë lidhet me reduktimin e sëmundjeve kardiovaskulare. Arrat kanë më shumë acide yndyrore omega-3, të cilat ulin nivelin e kolesterolit të keq, sesa arrat e tjera.

Ushtrimi

Ushtrimi është një nga gjërat më të mira që mund të bëni për një zemër të shëndetshme. Në mënyrë ideale, ju duhet të ushtroheni në shumicën e ditëve të javës. Kjo mund të jetë 30 minuta në ditë, pesë ditë në javë, për shembull.Por zemra juaj përfiton gjithashtu nga shpërthime më të shkurtra të aktivitetit, le të themi 10 deri në 15 minuta, duke synuar të ndërtoni deri në 150 minuta në javë.

Shkoni në shtrat pak më herët

Pa gjumë të mjaftueshëm, rreziku për sëmundje të zemrës dhe sulm në zemër rritet, pavarësisht nga mosha, pesha ose sa shumë ushtroheni ose pini duhan.

Bëni një telefonatë

Programoni një kontroll nëse jeni të vonuar, në mënyrë që ju dhe mjeku juaj të mund të informoheni për rrezikun e zemrës dhe të bëni një plan për të mbrojtur zemrën tuaj.