Gjykata e Lartë e SHBA-së bllokon ligjin e Teksasit

Gjykata e Lartë e SHBA-së bllokoi një ligj të Teksasit. Sipas këtij ligji, kompanitë e mëdha të mediave sociale të ndalojnë ose censurojnë përdoruesit bazuar në “pikëpamjen”, duke u mbështetur në dy grupe të industrisë së teknologjisë që kanë argumentuar se masa e mbështetur nga republikanët do t’i kthente platformat në strehë të së keqes.

Grupet e industrisë paditën në përpjekje për të bllokuar ligjin, duke e sfiduar atë si shkelje të të drejtave të fjalës së lirë të kompanive, sipas Amendamentit të Parë të Kushtetutës së SHBA.

Gjyqtarët konservatorë kundërshtuan me shkrim, duke thënë se “nuk është aspak e qartë se si duhet të zbatohen precedentët tanë ekzistues, të cilët i paraprijnë epokës së internetit, për kompanitë e mëdha të mediave sociale”.

Ligji i Teksasit u miratua nga legjislatura e udhëhequr nga republikanët e shtetit dhe u nënshkrua nga guvernatori i tij republikan.

Kalimi i tij vjen pasi konservatorët amerikanë dhe komentuesit e krahut të djathtë ankohen se “Big Tech” po shtyp pikëpamjet e tyre. Këta njerëz përmendin si një shembull të spikatur pezullimin e përhershëm të ish-presidentit republikan Donald Trump nga Twitter-i nga platforma pak pas sulmit të 6 janarit 2021 në Kapitolin e SHBA nga një turmë mbështetësish të tij, me kompaninë duke përmendur “rrezikun e nxitjes së mëtejshme të dhunës”.

Ligji, i njohur zyrtarisht si HB20, ndalon kompanitë e mediave sociale me të paktën 50 milionë përdorues aktivë mujorë të veprojnë për të “censuruar” përdoruesit bazuar në “pikëpamjen” dhe i lejon përdoruesit ose prokurorin e përgjithshëm të Teksasit të padisë për ta zbatuar atë.

Grupet e industrisë thanë se ligji i shtetit do të lejonte në mënyrë jo kushtetuese kontrollin e qeverisë mbi fjalimin privat.

Kufizimi i kontrollit editorial të platformave, grupet thanë, “do t’i detyronte platformat të shpërndanin të gjitha llojet e pikëpamjeve të pakëndshme – siç është propaganda e Rusisë që pretendon se pushtimi i saj në Ukrainë është i justifikuar”.