Gjermania miraton masat e kursimit të energjisë për dimrin

Qeveria gjermane ka miratuar një sërë masash për kursimin e energjisë gjatë dimrit, të cilat do të kufizojnë përdorimin e ndriçimit dhe ngrohjes në ndërtesat publike.

Qeveria synon të ulë përdorimin e gazit me 2% nëpërmjet rregullave të reja.

Ministri i Ekonomisë në Gjermani thotë se rregullat mund të kursejnë familjet, kompanitë dhe sektorin publik me rreth 10.8 miliardë euro gjatë dy viteve.

Plani i qeverisë është pjesë e përpjekjeve për të reduktuar varësinë e vendit nga gazi rus.

Para se Rusia të pushtonte Ukrainën, Gjermania merrte 55% të gazit të saj nga Rusia, por ajo e ka ulur këtë në 35% dhe është zotuar të përfundojë plotësisht importet.

Megjithatë, ai mbetet një treg i madh për Moskën dhe ka paguar pothuajse 9 miliardë euro për naftën dhe gazin rus në dy muajt e parë të luftës.

Rusia ka ulur gjithashtu flukset e gazit përmes tubacionit kryesor Nordstream 1 për në Gjermani në 20% të kapacitetit, duke rritur frikën se mund të mbyllë rubinetat këtë dimër.

Duke filluar nga shtatori, ndërtesat publike, përveç institucioneve si spitalet, do të ngrohen në maksimum 19 gradë Celsius dhe ngrohja do të shmanget plotësisht në hyrje, korridore dhe holle.

Monumentet dhe ndërtesat publike gjithashtu nuk do të ndriçohen për arsye estetike dhe bizneseve mund t’u ndalohet të mbajnë dyqanet e tyre të ndriçuara gjatë natës.

Ngrohja e pishinave private gjithashtu mund të ndalohet. Dhe vendi do t’i japë përparësi ngarkesave të qymyrit dhe naftës mbi udhëtimin e pasagjerëve në hekurudha, që do të thotë se pasagjerët do të duhet të presin.

*Tibo News