Fëmijët e mëdhenj të Berlusconit marrin kontrollin e përbashkët të Perandorisë së mediave

Nën kushtet e testamentit të ish-kryeministrit italian dhe mediabanuesit Silvio Berlusconi, asnjë fëmijë i vogël nuk do të ketë interes kontrollues në kompaninë mbajtëse të medias Fininvest. Në vend të kësaj, bija Marina dhe bira Pier Silvio do të marrin së bashku një pjesë shumice.

Sot u bë e ditur se Marina dhe Pier Silvio, fëmijët më të moshuar të Berlusconit, do të ndajnë kontrollin e përbashkët të Perandorisë së mediave përmes një pjesëmarrjeje prej 53% në Fininvest. Më parë ata zotëronin 7.65% të aksioneve.

Fininvest ka lëshuar një deklaratë të shkurtër: “Marina Berlusconi, kryetare e Bordit Drejtues, dhe Pier Silvio Berlusconi, Barbara Berlusconi dhe Luigi Berlusconi, anëtarë të bordit, pasi kanë marrë leximin e testamentit të babait Silvio Berlusconi, njoftojnë se nuk do të ketë asnjë person që do të ketë kontroll të drejtpërdrejtë ose të përgjithshëm të Perandorisë së mediave, ashtu siç kishte pasur babai vetë më parë.”

MediaForEurope gjithashtu ka publikuar një deklaratë me të njëjtën informacion: “Pas leximit të vullnetit të fundit të Silvio Berlusconit, Pier Silvio Berlusconi, drejtor i përgjithshëm, dhe Marina Berlusconi, anëtare e bordit drejtues, njoftojnë se asnjë aksionar nuk do të ushtrojë kontroll të drejtpërdrejtë ose të përgjithshëm mbi Perandorinë e mediave, ashtu siç bëhej më parë nga babai i tyre.”

Marina Berlusconi drejton aktualisht Fininvest, ndërsa Pier Silvio është drejtor i përgjithshëm i MediaForEurope (MFE), kompanisë mbajtëse me bazë në Holandë që kontrollon pasuritë e medias Mediaset në Itali dhe Spanjë, si dhe pjesën më të madhe të ProSiebenSat.1 në Gjermani.

Sipas raporteve të mediave, fëmijët e Berlusconit nga martesa e tij e dytë, Luigi, Eleonora dhe Barbara, do të kontrollojnë pjesën e mbetur prej 47% të Fininvest. Më parë ata zotëronin 21.42% të aksioneve.

Vetë Silvio Berlusconi kishte kontrolluar 61.21% të kompanisë mbajtëse.

Përveç MFE, Fininvest kontrollon grupin e botimeve Mondadori, të drejtuar nga Marina, dhe pasuri të tjera.

Në fillim të kësaj jave Pier Silvio Berlusconi kishte shfuqizuar publikisht spekulimet se vdekja e babait të tij mund të pasohej nga një shitje e perandorisë mediatike – spekulime që kishin shkaktuar një rritje të mprehtë në çmimin e aksioneve të MFE-së.