“Enigma e Europës”, BBC artikull për Alpet Shqiptare

Media prestigjioze britanike ‘BBC’ i ka kushtuar një artikull të posaçëm Shqipërisë, ku është folur për natyrën e vendit tonë dhe për faktin se deri vonë është konsideruar si ‘enigma e Evropës’. Rubrika e mirënjohur e ‘BBC Travel’ ka zgjedhur Alpet shqiptare për të ftuar lexuesit të vizitojnë Shqipërinë ku mund të ndihen të sigurt dhe të krijojnë miqësi të qëndrueshme me banorët vendas të cilët janë ndër njerëzit më mikpritës. Pjesë nga artikulli i BBC:

Duke ecur nëpër luginat e gjelbra dhe livadhet e shpërndara nga lulet e egra nën rrezet e diellit flakëruese, me Alpet Shqiptare të grira me armë zjarri që ngrihen lart lart, u godita nga largësia e plotë e këtij peizazhi. Ndryshe nga vendpushimet më të famshme alpine të Evropës, nuk kishte hotele apo ashensorë skish në horizont. Në vend të kësaj, mjedisi gjithëpërfshirës ngjalli një ndjenjë befasuese izolimi dhe nuk mund të mos ndihesha se kisha hyrë në një tokë sekrete në pjesën e pasme të garderobës që i kishte shmangur disi vëmendjes së botës së jashtme. Sipas legjendës lokale, disa thonë se emri i alpeve rrjedh nga një grua që mallkoi malet kur po ecte nëpër to me fëmijët e saj në një ditë të nxehtë dhe nuk mund të gjente ujë. Të tjerë pretendojnë se ushtarët sllavë u dhanë maleve emrin e tyre ndërsa përpiqeshin të marshonin nëpër to. Në një farë mënyre, historia e çuditshme e origjinës së majave është diçka si një metaforë për Shqipërinë në tërësi.

“Nëse Shqipëria është enigma e Evropës, ecja në këtë shteg më ndihmoi të kuptoja shumën e pjesëve të saj. Duket se ky ish-shtet totalitar, i cili dikur u përpoq kaq dëshpërimisht të mbante botën jashtë, po përdor turizmin si një mënyrë për të ftuar njerëzit brenda dhe për t’u mësuar atyre diçka se si një vend mund të shërohet dhe të ndryshojë” thuhet në mbyllje të artikullit të BBC, shkruar nga gazetari Peter Elia.