“Ekonomia e vëmendjes” në qendër të projektit të Google

Në kohën kur ekonomia e vëmendjes mbetet një ndër temat më të diskutuara në teoritë e shkencave të komunikimit, Google duket se po gjen zgjidhjen.

Kompania po eksperimenton me një sërë pajisjesh që lejojnë “njoftime pa shpërqendruar vëmendjen”.

Ideja është që secila nga gjashtë pajisjet të njoftojë përdoruesit për gjërat me sisteme të thjeshta dhe pa vëmendje.

Njoftimet mund të jenë jashtëzakonisht shpërqendruese.

Google Little Signals përbëhet nga gjashtë pajisje të ndryshme. Secili vjen me mënyrën e vet për t’ju njoftuar për gjërat. Gjashtë pajisjet përfshijnë Air, Button, Movement, Rhythm, Shadow dhe Tap. Secili prej tyre bazohet në një dizajn të thjeshtë që ju jep mënyra të dallueshme për t’u njoftuar për gjëra të tilla si trokitje në derë ose lajme.

Air Button përdor ajrin për të krijuar lëvizje në çdo objekt afër që keni vendosur, të cilat mund të tërheqin vëmendjen tuaj pa shumë shpërqendrim.

Pajisja tjetër Button, përdor “shkallën” dhe zërin për të komunikuar me përdoruesin. Mund të rritet, të kërcejë, të shtyjë lart, të rrotullohet dhe madje të tingëllojë sa herë që vijnë njoftimet.

Movement përmban shtatë veçori unike që mund të lëvizin, kërcejnë, shtyjnë dhe madje krijojnë një grafikë. Përdoruesit e ritmit qetësojnë tingujt e ambientit për të përcjellë pjesë të ndryshme informacioni.

Pajisja tjetër, Shadow, komunikon njoftimet përmes lëvizjes së hijes që hedh. Hija e tij mund të marrë frymë, të dridhet, të shtrihet nga jashtë dhe madje të rrotullohet përreth për të përcjellë informacion.

Së fundi, pajisja Tap mund të ndërveprojë drejtpërdrejt me sipërfaqet për të trokitur, tundur, drejtuar dhe rrotulluar ndërsa përpiqet t’ju njoftojë për gjëra të ndryshme.

Qëndrueshmëria e përdorimit të sistemeve të tilla njoftimi pa shpërqendrim në një shkallë të gjerë është ende e paqartë.

Një gjë është e sigurt se Google do të jetë në kërkim të mënyrave të reja për t’ju njoftuar për gjërat pa u shpërqendruar.