Çfarë është Krionika e ngrirjes dhe a do ndihmonte në ringjalljen e njerëzve?

Biologu dhe fituesi i çmimit Nobel, Venki Ramakrishnan analizoi përpjekjet dhjetëvjeçare të shkencëtarëve për të gjetur çelësin e jetës së përjetshme duke i kriopruar njerëzit pas vdekjes. Shkencëtarët shpresojnë që në të ardhmen kur teknologjia të jetë më e avancuar, trupat e ngrirë mund të ringjallen, sipas artikullit të Live Science.

Çfarë duhet të dini për kriopruajtjen

Kriopreservimi përfshin ngrirjen e një personi menjëherë pas vdekjes. Megjithatë, ngrirja e materialeve biologjike nuk është aq e lehtë, pasi të gjitha gjallesat përbëhen kryesisht nga uji. Kur ngrin, zgjerohet dhe këput qelizat dhe indet.

Një fushë e tërë e biologjisë, kriopservimi, studion se si të ngrijnë mostrat në mënyrë që ato të mbeten të zbatueshme pas shkrirjes. Tashmë janë zhvilluar metoda të dobishme, si ruajtja e qelizave staminale dhe mostrave të tjera të rëndësishme në azot të lëngshëm. Ajo ka kuptuar se si të ngrijë në mënyrë të sigurt spermatozoidet dhe embrionet për trajtimin e mëvonshëm të fertilitetit.

Njerëzit ngrihen menjëherë pas vdekjes me idenë e shkrirjes së tyre më vonë kur të gjenden kura për sëmundjet që shkaktuan vdekjen e tyre.

Si u shfaq ideja për të ngrirë të vdekurit

Ideja ka ekzistuar për një kohë të gjatë, por ajo fitoi popullaritet përmes punës së Robert Ettinger, një mësues i fizikës dhe matematikës nga Michigan. Ettinger parashikoi se në të ardhmen, shkencëtarët do të ringjallin trupat e ngrirë.

Në vitin 1976 ai themeloi Institutin Cryonics pranë Detroitit dhe bindi më shumë se 100 njerëz të paguanin 28,000 dollarë secili për t’i ruajtur trupat e tyre në azot të lëngshëm.

Në vitin 1977, ai ngriu trupin e nënës së tij dhe më pas dy grave të tij. Përfundimisht, më shumë se 200 trupa u ngrinë për t’u ringjallur në të ardhmen. Në vitin 2011, në moshën 92-vjeçare, Ettinger vdiq dhe gjithashtu ishte ngrirë.

Sot ka disa objekte të tilla krionike. Fondacioni Alcor Life Extension, me seli në Scottsdale, Arizona, paguan rreth 200,000 dollarë për ruajtjen e të gjithë trupit.

Si funksionon ngrirja

Sapo një person vdes, gjaku kullohet dhe zëvendësohet me antifriz, dhe trupi ruhet më pas në azot të lëngshëm. Teorikisht, kjo mund të bëhet për një periudhë të pacaktuar.

Megjithatë, ekziston një metodë tjetër e ruajtjes që përfshin ruajtjen vetëm të trurit. Mbrojtësit e kësaj metode, transhumanistët, synojnë të ruajnë vetëdijen pas vdekjes. Për këtë qëllim, truri vendoset në antifriz.

Transhumanistët shpresojnë se përfundimisht, teknologjia do të përparojë deri në pikën ku informacioni nga truri mund të ngarkohet në një kompjuter. Ky entitet do të zotëronte vetëdijen dhe kujtimet e një personi dhe do të rivendoste jetën. Ajo nuk do të kufizohet nga nevojat njerëzore, si ushqimi, uji, oksigjeni, etj. Kështu, vetëdija do të shkojë përtej trupave dhe do të jetë në gjendje të udhëtojë kudo në univers.

Elon Musk mbështet financiarisht projekte që synojnë “bashkimin” e trurit të njeriut me kompjuterët.

A do të funksionojnë këto teknologji

Nuk ka asnjë provë që kriogjenika njerëzore do të funksionojë ndonjëherë. Ka probleme të panumërta të mundshme. Për shembull, menjëherë pas vdekjes, ka ndryshime të shpejta biokimike në çdo qelizë të trupit për shkak të mungesës së oksigjenit dhe lëndëve ushqyese. Në kohën kur një person përgatitet për kriopruajtje dhe ngrihet, do të ketë kaluar ca kohë. Prandaj, gjendja e një trupi të ngrirë në mënyrë kriogjenike nuk është gjendja e një personi të gjallë.

Përkrahësit e krionikës pretendojnë se shkencëtarët duhet vetëm të ruajnë strukturën fizike të trurit. Për sa kohë që ruhet deri në pikën ku ne mund të shohim lidhjet midis të gjitha miliarda qelizave të trurit, ne mund të rindërtojmë të gjithë trurin e njeriut.

Ringjallja e trurit

Harta e të gjithë neuroneve në tru është një shkencë e re e quajtur konektomikë. Ndërsa kjo metodë ka arritur sukses të madh, studiuesit ende po përpiqen të adresojnë mangësitë në “ringjalljen” e mizave dhe organizmave të tjerë të vegjël. Megjithatë, aktualisht nuk ka njohuri për të ruajtur siç duhet trurin e një kufome.

Vetëm kohët e fundit, pas shumë vitesh kërkime, shkencëtarët kanë arritur të ruajnë trurin e një miu. Kjo u bë duke injektuar lëng balsamimi në të ndërsa zemra e miut ishte ende duke rrahur – ky proces e vrau miun.

Asnjë nga kompanitë krionike nuk ka dhënë prova se procedurat e tyre e ruajnë trurin e njeriut në atë mënyrë që shkencëtarët të mund të marrin një hartë të plotë të lidhjeve të tij nervore në të ardhmen.

Edhe sikur të krijonim një hartë të tillë, nuk do të mjaftonte për të simuluar trurin. Ideja e çdo neuroni si një transistor i thjeshtë në një qark kompjuterik është e pashpresë dhe naive.

Pse kjo ide është utopike

Sipas Venki Ramakrishnan, çdo qelizë në tru ekzekuton një program vazhdimisht në ndryshim që përfshin mijëra gjene dhe proteina, dhe lidhjet e saj me qelizat e tjera ndryshojnë vazhdimisht. Hartimi i lidhjeve në tru do të ishte një hap i madh përpara, por nuk do të na lejonte të rindërtonim gjendjen aktuale të trurit të ngrirë, e lëre më të parashikonim se si do të mendojë.